On és el sostre dels castells?
L'espectacular concurs evidencia el gran moment del món casteller
Encara queden reptes pendents, com ara treure manilles, més castells nets o de 10 pisos
La novetat és que força colles s'hi atreveixen
El concurs de castells de Tarragona va deixar un saldo de fins a dotze castells de la gamma extra, fets per cinc colles i dues més també en van intentar sense sort. Actualment, set colles llueixen galons de gamma extra. Són uns registres difícils de preveure fa uns anys i que evidencien l'alt nivell assolit per les formacions més potents, que s'emmarca també en un progrés força generalitzat. Es pot considerar, per tant, que el món casteller viu el seu moment d'esplendor màxima. Però es podrà mantenir aquest nivell en el futur? S'ha completat la gamma o queden reptes pendents? Són algunes de les preguntes que planen sobre el món casteller.
Qui va ser cap de colla dels Castellers de Vilafranca i que diumenge va defensar a segons un dels castells límit com és la torre de 8 neta, David Miret, no té cap dubte que la
gamma continua oberta: “S'han de poder descarregar la torre de 9 sense manilles, que només nosaltres hem pogut carregar”, diu d'entrada. I quan se li parla d'un altre mite com el 3 de 9 net, un castell mai assolit, rebutja que es tracti d'un castell impossible i en dóna la recepta: “Es tracta de tenir el tronc capaç de fer la torre de 8 neta i afegir-hi un pilar amb castellers de perfil idèntic als de la torre.” El 4 de 10, amb folre i manilles, és un altre dels reptes mai assolits que, per Miret, “s'han d'afrontar de manera immediata”. L'any passat, els verds van intentar el castell descomunal, per segellar una temporada en la qual no havien caigut ni una sola vegada. Però l'intent de 4 de 10 va caure tot just començar. “Havíem d'haver reforçat més les manilles, amb uns laterals, però l'encaix dels segons i els terços el teníem ben resolt”, opina qui va ser molts anys responsable de les pinyes i els folres vilafranquins.
Progressió imparable
Una de les coses que més criden l'atenció del moment actual és que, a diferència d'abans, el món casteller es mou molt més ràpidament. Així, colles amb una trajectòria relativament curta són capaces de progressar a ritmes espectaculars. Aquest fenomen té en els Castellers de la Vila de Gràcia (4a posició en el concurs) el seu exponent.
L'any passat la colla gracienca va descarregar el seu primer castell amb folre, el 2 de 8, i enguany ja fa tripletes amb el 3 de 9 i el 4 de 9 i ha començat a estudiar la manera de plantejar un repte superior, com podria ser el 9 de 8. El cap de colla dels de Gràcia és Raimon Garriga: “La cultura d'assaig, com un element innegociable, ha estat un factor clau en la pujada de nivell de moltes colles, de la mateixa manera que la possibilitat de disposar de locals propis també ha estat molt important”, assegura.
D'altra banda, pel casteller gracienc, “actualment és molt més fàcil emmirallar-se en els models que funcionen, hi ha molta informació a les xarxes socials i, a més a més, els castells són una cosa que actualment enganxa la gent jove, i si una colla pot comptar amb moltes persones amb ganes de fer coses importants, pots pensar a fer millors castells”. En aquesta mateixa línia, Garriga apunta les colles universitàries com una escola castellera a tenir en compte, “en el sentit que són una gent que no solament aprèn a fer castells sinó que aprèn mentalitat castellera, de si es cau cal tornar-hi; això és molt important”.
Per Garriga, s'ha trencat definitivament el tabú de la gamma extra: “Hi haurà més colles que faran castells de gamma extra, el que passa és que els faran de manera esporàdica, no en la mateixa quantitat que els poden fer les colles més grans durant una temporada.” Quant als reptes encara no assolits, el cap de Gràcia és un dels molts castellers a qui els encantaria veure el gran mite del 3 de 9 net: “Representa la perfecció dels castells, i jo també el veig possible”, assegura. Pel que fa al 4 de 10, i a diferència de Miret, Garriga explica: “Veig més factible fer-lo amb folre només i, de fet, l'any passat, amb el 4 de 9 net que tenia Vilafranca, jo pensava que el farien sense manilles.”
Per cert, Vilafranca
havia començat a fer proves de pilar de 9, un castell amb una base formada per un folre, unes manilles i uns puntals. Segons fonts de la colla, els lesionats del concurs frustren qualsevol temptativa per a Tots Sants. Tot i això, els castells no han tocat sostre. La gamma extra no està tancada.