Política

Rajoy nega l'evidència que els comptes de l'Estat perjudiquen Catalunya

CiU retreu al president espanyol la gasiveria del pressupost, però ell respon que és molt bo

UPD es querella contra Artur Mas i Núria de Gispert

“És profundament injust.” Mariano Rajoy s'exclamava d'aquesta manera davant els retrets del portaveu adjunt de CiU, Pere Macías, pel “càstig” que els comptes de l'Estat pel 2015 atorguen a Catalunya, amb la pitjor inversió en gairebé dues dècades. Durant la sessió de control d'ahir al Congrés, el president espanyol es defensava de les crítiques rebudes per gairebé totes les formacions, excepte el PP, sobre la gasiveria exhibida i el missatge polític implícit que s'ha volgut enviar al govern de la Generalitat argumentant que s'ha fet un gran esforç que es tradueix en el fet que Catalunya és la quarta receptora en volum d'inversions.

El cert és que, segons recordava Macías, des que governa el PP els comptes s'han anat reduint fins a arribar al 9,5% del total del capítol d'infraestructures per l'any vinent –la meitat del PIB català– i han situat el territori a la cua de la mitjana d'inversió per ciutadà. Per Rajoy, en canvi, el raonament resulta “injust” i perjudica tot intent de “construir res” entre els dos governs, alhora que expressava la seva convicció que el pressupost “és bo” per a Catalunya.

Per una altra banda, UPD ha decidit intensificat la pressió sobre l'executiu espanyol perquè es mostri molt més contundent envers el procés català i ahir feia un pas més en presentar una querella al Tribunal Suprem contra Artur Mas, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i alguns membres de la mesa pels delictes de desobediència, prevaricació, usurpació d'atribucions, malversació de cabals públics i delictes electorals.

Per la formació de Rosa Díez, cal “defensar els catalans” d'uns dirigents polítics que han “embogit” i “han posat fi a la democràcia”.

ICV torna a exigir l'adéu de Wert

Joan Coscubiela va tornar a reclamar ahir al Congrés el cessament o la dimissió de José Ignacio Wert i que amb el seu adéu arrossegui el seu polèmic decret sobre la imposició del castellà a l'escola tot subratllant que el ministre havia creat un problema “artificial” per tapar les carències de la Lomqe. El dirigent d'ICV va fer aquestes reflexions durant la defensa d'una proposició no de llei de la comissió d'Educació, en què va obtenir el suport de CiU i el del grup socialista. De fet, tot i que la iniciativa no va prosperar, el PP va defensar en solitari el setge de Wert al català.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia