Política

Rajoy sospesa com impugnar el nou 9-N i en veta la pregunta

El president espanyol queda en evidència celebrant com a “excel·lent notícia” que no hi hagi consulta minuts abans d'oir Mas

Santamaría fa mofa de la “nova ocurrència”

Els capricis de l'agenda de La Moncloa van conduir ahir el president espanyol, Mariano Rajoy, al matiner fòrum organitzat pel diari britànic Financial Times, una cita en la qual el codi anglosaxó no admet que el governant no se sotmeti a preguntes de la premsa. I a Rajoy li va tocar respondre a la pregunta sobre el futur de Catalunya. “Que no se celebri el referèndum, si és així, és una excel·lent notícia”, es va vantar Rajoy sense amagar el cofoisme i només minuts abans que Artur Mas mantingués viu el 9-N. En conèixer el nou escenari de consulta, però, el govern espanyol es va mostrar obert a impugnar la nova cita i va alertar que no es pot utilitzar la pregunta suspesa pel TC.

Atrapat en un format anglosaxó, a primera hora del matí Rajoy encara era preguntat per l'oferta que té per als catalans. “Les úniques ofertes que puc fer són ofertes de futur”, va respondre abraçant una tautologia. La rèplica al nou 9-N va venir de la mà de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, que va fer mofa de la “nova ocurrència” de Mas. El problema de La Moncloa és que ara no té un decret ni un escrit palpable al qual aferrar-se per recórrer-lo al Constitucional, com en la primera consulta, perquè per ara Mas només ha al·ludit a “marcs legals preexistents” sense dir quins. “Caldrà veure com es plasma i quina és la pregunta”, aventurava Sáenz de Santamaría ja a la tarda al Senat. “Caldrà esperar... Perquè potser [Mas] torna a canviar d'opinió”, es va recrear en la mofa.

El més explícit sobre la impossibilitat de calcar la pregunta era el ministre de Justícia, Rafael Català. “La pregunta té vicis d'inconstitucionalitat i, per tant, no es podria presentar i si es fes la tornaríem a recórrer”, avisava. “No acabo de veure com és possible fer un procés de votacions sense desenvolupament normatiu”, reblava Catalá en to enigmàtic.

LA FRASE

La pregunta té vicis d'inconstitucionalitat i, per tant, no es podria presentar i si es fes la tornaríem a recórrer
Rafael Catalá
ministre de justícia

Posada: “La legalitat no permet posar les urnes”

El president del Congrés, el popular Jesús Posada, no va ocultar ahir que en el fons no acabava de comprendre en què consistirà la votació del nou 9-N, però va advertir la Generalitat que la primera suspensió del Constitucional no es pot ignorar. “Hi ha una legalitat clara que no permet posar les urnes”, va avisar.

Posada, bon coneixedor dels marcs competencials perquè va ser ministre d'Administracions Públiques amb Aznar entre el 2000 i el 2002, només va concedir que el pla de Mas pot ser legal si és “una enquesta” per “conèixer l'opinió de qui passi per allà”. “Llavors es pot fer”, opinava.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia