Comunicació

El govern garanteix el canal d'HD per a TV3 tot i perdre el segon múltiplex

La Generalitat negociarà encabir al múltiplex del Grup Godó el canal afectat o aprofitarà l'espai radioelèctric lliure del sistema de les televisions locals

TV3 mantindrà les emissions en alta definició (HD) malgrat perdre el múltiplex on s'allotja el canal actualment. Així ho van assegurar fonts de la secretaria de Comunicació del Govern a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), ahir, després de confirmar la negativa del Ministeri d'Indústria a “reassignar” l'espai de la freqüència que ocupa TV3 HD tal com li sol·licitava el govern des del moment en què el ministeri va confirmar la pèrdua del segon múltiplex de la televisió pública catalana.

Segons les mateixes fonts, el govern treballa en dues alternatives per mantenir l'alta definició a TV3. Per una banda, acordar l'alliberament d'espai al tercer múltiplex de la Generalitat, que gestiona el Grup Godó, o, en segon terme, aprofitar l'espai radioelèctric lliure del sistema de televisions locals. 

La supressió del segon múltiplex de TV3 per tal de garantir l'alliberament d'espai radioelèctric per al trànsit de mòbils i internet –l'anomenat dividend digital– es va formalitzar fa unes setmanes, quan el govern espanyol va a provar el Plan Técnico Nacional de la Televisión Digital Terrestre. Des d'aleshores, el govern ha intentat sense èxit que l'executiu espanyol accedís a reassignar la freqüència que ara ocupa TV3 HD, ja que entén que “hi ha espai” suficient per mantenir les emissions tot i la pèrdua del múltiplex. Fonts de la secretaria de Comunicació del govern han explicat que els esforços en aquest sentit han estat debades. Amb la convicció que la decisió de l'executiu espanyol és irreversible, el govern ha de treballar ara per trobar les solucions que permetin el manteniment de les emissions en alta definició de la televisió pública catalana. Segons la mateixa font, l'HD no es perdrà. El tercer múltiplex de la Generalitat, gestionat pel Grup Godó, i l'espai radioelèctric del sistema de televisions locals són les dues opcions que s'estudien per fer possible el manteniment de l'alta definició. En el primer cas, el múltiplex gestionat per Godó disposa de quatre canals, dos de propis (8TV i RAC105) i dos de llogats (BARÇA TV i BOM). Com que actualment les tècniques de compressió de la imatge permeten que un múltiplex allotgi fins a 5 canals, n'hi hauria prou que el grup de comunicació renunciés a un dels seus per encabir el de TV3 en alta definició.

LA XIFRA

5
La tecnologia
de compressió d'imatge permet encabir 5 canals en un múltiplex. Caldria alliberar-ne un de Godó.
31.12.14
és el dia en què els canals
afectats s'apagaran. El govern avalua el cost i la rapidesa de les dues opcions.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia