La Universitat d'Alacant estudia el risc de les roques de Tabarca davant l'erosió
Els resultats seran extrapolables al conjunt del patrimoni de la Mediterrània de ciutats com Palerm, Creta o Rodes
Malgrat que l'illa de Tabarca està declarada com a Conjunt Històric Artístic i Reserva Marina, la geologia d'aquest entorn, tan sols ha estat estudiat de manera general per a determinar l'evolució en el context de la Cordillera Bètica.
Des del departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de la Universitat d'Alacant, es proposa un estudi integral que pose en valor el patrimoni geològic de l'illa i analitze el risc que presenten les roques davant l'erosió i l'alteració.
El projecte «GeoTabarca» dirigit pel professor Javier Martínez, detalla la geologia de l'illa i avalua la viabilitat de la seua declaració com a lloc d'interés geològic.
Una de les majors singularitats de l'illa de Tabarca és el seu patrimoni arquitectònic construït amb una biocalcarenita local. Es tracta d'una roca molt porosa, similar a l'emprada en exemples del patrimoni alacantí com és el cas de la pedra de Sant Julià d'Alacant, la pedra de Bateig de Novelda i de patrimoni mediterrani de ciutats com Palerm, Creta o Rodes.
Els resultats que s'obtinguen d'aquest estudi que s'hi proposa, seran extrapolables a tots aquests casos i contribuiran al coneixement de la degradació del patrimoni petri en ambients costaners.
«GeoTabarca», que començà el passat mes de setembre de l'any passat i durarà fins al proper estiu, presentarà una guia de bones praxis amb recomanacions que garantitzen la conservació del legat monumental de l'illa.