Successos

Seguretat

Lladre amb totes les lletres

Atrapen a Girona un especialista a robar llibres que s'havia endut volums de la llibreria Empúries

El lladre, que actua en diferents establiments d'arreu de Catalunya, es declara cleptòman

Guía de campo de los mamíferos de España y de Europa, de David McDonald i Priscilla Barret. El viaje a la vida, d'Eduardo Punset (tres exemplars). Un espejo lejano: el calamitoso s. XIV, de Barbara W.Tuchnan. Una de romanos: un paseo por la Historia, de Carlos Goñi (dos exemplars). La ocupación, d'Aharon Bregman. Sinopsis de Cine, d'Angel Luis Sanchidrian. El libro tachado, de Patricio Pron, i La marca del editor, de Roberto Calasso. Aquests onze volums, de matèries ben variades, formaven el lot de llibres que el dijous 23 d'octubre un client va agafar de la llibreria Empúries de Girona sense passar per caixa. Era el tercer cop que el client, un home ben vestit i d'aspecte culte, passava per la llibreria, però aquesta vegada una de les dependentes se'n va malfiar. Primer perquè havia advertit que faltava un volum en una estanteria i segon, perquè el client tan interessat en la bibliografia anava excessivament abrigat per la temperatura d'estiu que ha fet aquest mes d'octubre. I finalment, perquè el van veure agafar uns llibres i posar-los en una bossa. Quan la mestressa li va anar a cridar l'atenció, el client lladre va optar pel cames ajudeu-me i va sortir corrent. La mestressa, va trucar al 092 i la Policia Municipal, que té la seu molt a prop, es va mobilitzar ràpid. La mestressa de l'Empúries també va sortir darrere el lladre. Entre policies i llibretera el van acorralar i atrapar. L'home va admetre que havia agafat uns llibres i va entregar els que duia a la bossa. La policia, però, el va escorcollar i va descobrir que duia més llibres a la jaqueta, degudament habilitada amb butxaques interiors. En total els 11 volums mencionats estan valorats en 253 euros, segons la valoració que en va fer la llibretera. El lladre de llibres va ser identificat com Tomàs Berzoza Berzoza, de 41 anys i veí de l'Hospitalet de Llobregat. La seva identitat és coneguda als arxius policials perquè li consten vuit antecedents. I la seva estampa és coneguda a la gran majoria de llibreries de Catalunya, sobretot a les de Barcelona, perquè tots els llibreters s'han anat passant la seva imatge, captada per la càmera d'una llibreria, per posar-se en guàrdia, si el veuen entrar, perquè no els agafi llibres. Els llibreters d'arreu saben que l'especialitat d'aquest client ben vestit és robar llibres. En ocasions han comprovat que es fa dur en taxi fins a la llibreria escollida, i el fa esperar en doble fila fins que ell en surt amb el seu lot literari. Els llibreters estan convençuts que és un lladre amb totes les lletres i que roba per obtenir un benefici il·lícit amb els llibres que s'emporta. Sospiten que selecciona llibres que li han encarregat i els ven pel seu compte.

L'explicació que va donar ell, tant davant de la Policia Municipal de Girona quan el van atrapar com davant del jutjat el dia que l'havien de sotmetre a un judici ràpid, és una altra: assegura que pateix cleptomania, un trastorn que impulsa la persona que la pateix a robar sense poder-ho evitar. Aquest trastorn pot comportar un atenuant en la responsabilitat judicial dels seus actes, però s'ha d'acreditar a través de l'exploració d'un metge forense. En espera que els forenses dictaminin si Berzoza Berzoza té una mania malaltissa a robar llibres o és un lladre de poques manies, el judici ràpid que s'havia de fer dijous s'ha posposat.

Onze volums
es va emportar el lladre de llibres de la llibreria Empúries de Girona, però va ser atrapat al carrer per la mestressa de la botiga i la Policia Municipal, que van fer una ràpida actuació conjunta.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia