Opinió

De set en set

‘30 dies per salvar el Llémena'

É s un llibre del periodista Xavier Cusell (editat per Curbet Edicions) amb pròleg de Lluís Postigo. Relata les experiències de la política municipal des de l'oposició d'un ajuntament. Des de fa quasi quatre anys, l'autor és regidor i portaveu de l'Agrupació d'Electors Independents per Sant Aniol de Finestres. Explica com un grup de persones d'un petit poble de tres-cents habitants s'organitzen per evitar una instal·lació d'assecat de salmorres industrials. Els veïns opositors creien que era tota una amenaça i treballen per defensar un entorn privilegiat de la Garrotxa. Aquest exemple es pot exportar a molts pobles catalans. Ciutadans que de manera voluntària i altruista fan política des de baix de tot. Des de la base per aconseguir salvar teatres, aiguamolls, desnonats i fer activitats sense cobrar ni un euro per participar en una comunitat que consideren seva, i això els porta a perdre hores, son i amics per fer política municipal.

Per exercir-hi, a la política s'hi pot arribar de moltes maneres. Des dels aparells dels partits polítics a còpia de militància i fidelitat, des de les joventuts dels partits com a expert en alguna matèria, per amiguisme i fins i tot per aconseguir tràfic d'influències, etc. A França els polítics de renom quasi tots passen prèviament per la política municipal. És el cas de Mitterrand, Sarkozy, Valls, Chirac... Per contra, De Gaulle era militar. Els fa idonis per governar la combinació d'estudis en la seva prestigiosa escola d'alts estudis de l'administració i el realisme que comporta la política municipal. Trobar-se cara a cara, després d'una decisió, la gent pel carrer. El professor Tierno Galvan deia quan era alcalde de Madrid: “Deixin a la corona i al govern central que administrin la política abstracta de les grans paraules. Així, tindran temps per veure com els alcaldes i la seva oposició s'ocupen de la vida diària i concreta dels ciutadans.”

Cusell, des de la base política, s'ocupa dels seus conciutadans i explica com fer-se valdre en el món tan complicat de la política. Una bona crònica periodística en format de llibre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia