Política

Crida Constituent pretén “fer engrunes el sistema”

La llista de país impulsada per la CUP amb entitats de l'esquerra alternativa es presenta en societat amb un ple total

Fernàndez defensa la independència com una oportunitat de ruptura

Ni una agulla. El Casino l'Aliança del Poblenou de Barcelona va quedar ahir a la tarda literalment col·lapsat fins al punt que molta gent no va poder accedir al recinte. S'hi feia el bateig públic de Crida Constituent, la candidatura que, amb la CUP com a força més visible, aglutina diverses entitats de l'esquerra alternativa procedent del món veïnal, social i ecologista. És la que des de diversos àmbits es qualifica com la tercera llista de país, juntament amb les que haurien d'impulsar CiU i ERC amb el paraigua de la independència de Catalunya com una de les principals apostes.

Però hi ha una gran diferència entre la llista de Crida Constituent i la de les altres formacions sobiranistes. L'independentisme és un dels eixos principals, però es posa al mateix nivell que les demandes socials i la lluita per les llibertats. I a més, la manera d'arribar a la independència també és diferent: rupturisme amb l'Estat. Però també rupturisme amb el model polític imperant. És a dir, com es va insistir ahir, “acabar amb la mentida de la Transició del 78 i una Constitució que priva el dret a decidir, que considera els drets socials una mercaderia i que està al servei dels mercats”. Això sí, aquesta ruptura ha de ser democràtica però no pot passar per cap altra via que no sigui la desobediència, com la que va practicar el poble català pel 9-N. En aquest canvi de concepció de la societat, s'ha d'abandonar la democràcia per delegació per passar a la democràcia directa, amb el poble exercint com a subjecte actiu. “Ens presentem no per guanyar unes eleccions, sinó per impulsar un canvi revolucionari de la societat. No ens presentem per gestionar les engrunes del sistema, volem fer engrunes el sistema”, es va exposar a tall de resum.

Un dels compareixents que més aplaudiments es va endur va ser l'actual diputat de la CUP David Fernàndez. Va insistir a reclamar la convocatòria d'eleccions a Catalunya de manera immediata. Uns comicis que tinguin un caràcter plebiscitari però també constituent. És a dir, que serveixin per aconseguir la independència de Catalunya, amb una declaració unilateral, però també per assolir la justícia social i recuperar les llibertats davant d'un Estat inquisidor i la voracitat dels mercats. En aquest sentit, va lloar la diversitat de la societat catalana, on cap tothom, i per això va dir que aquesta “no cap en una sola llista”, referint-se a la proposta de candidatura unitària que fa setmanes que defensa Artur Mas.

Per Fernàndez, Crida Constituent és una actualització de la unitat popular com a criteri polític. En aquest sentit, va assegurar que les portes continuen obertes a aquelles entitats que s'hi vulguin afegir, i va llançar un especial oferiment a Procés Constituent, el moviment liderat per la monja Teresa Forcades i que, en principi, col·laborarà en la llista presentada ahir fent, només, un paper d'observador.

CiU intenta tapar la seva crisi amb la llista única

Una de les idees més repetides en tots els discursos que es van fer a l'Aliança és que per aconseguir la llibertat no s'ha de demanar permís. Mani qui mani en llocs tan estratègics per a la política mundial com Brussel·les, Franckfurt o Wall Street. I encara menys a Madrid. “La llibertat no s'aconsegueix amb bona educació i demanant permís.” Un exemple que no s'ha de demanar permís va ser amb l'enumeració de lluites en què les entitats formants han estat compromeses, com ara els drets homosexuals o per l'habitatge, contra el patriarcat i el racisme. En aquest sentit, es va tenir un record pels fets a França.

Un compendi d'entitats en una sola candidatura

Les organitzacions que formen part de Crida Constituent provenen d'àmbits diversos i són: la CUP, Els Verds-Alternativa Verda, Endavant, MDT, Arran, En Lluita, Lluita Internacionalista, L'Aurora, Comunistes de Catalunya, Corrent Roig i Col·lectiu Drassanes, a banda de diverses candidatures municipals.

Des de l'ANC a Òmnium passant per Súmate

Com han fet en totes les ocasions que alguna de les formacions sobiranistes ha realitzat algun acte, les principals entitats involucrades en el procés van ser-hi ahir presents. Entre el públic hi havia els presidents d'Òmnium i Súmate, Muriel Casals i Eduardo Reyes, i membres de l'ANC com Jaume Marfany.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia