cultura

Dansa i moviola

Cesc Gelabert provoca un diàleg coreogràfic amb jugades dels futbolistes del Barça i ballarins, al TNC

‘Foot-ball' compara el moviment atlètic dels futbolins amb els dels ballarins

“Perquè un gol entri a la porteria es necessita una emoció”. Ho diu Cesc Gelabert, coreògraf i soci del Barça des dels 4 anys. N'està convençut. Creu que cal una emoció semblant a la necessària perquè un ball arribi al públic. Foot-ball s'estrena el 22 de gener a la Sala Tallers del TNC. L'espectacle planteja un diàleg entre els jugadors de futbol del Barça i els ballarins. El coreògraf celebra que la manera de jugar del Barça “és especialment, estètica” i per tant, coreogràfica. El muntatge recupera jugades dels partits del Barça a la lliga i la Copa del Rei dels entrenadors Rikjaard, Guardiola i Tito Vilanova. Gelabert dóna l'oportunitat a què el moviment dels ballarins pugui ser admirat a càmera lenta com ho és el dels futbolistes. La moviola es deté, a partir d'ara, també, per captar la part esportiva del ballarí. Per justícia poètica.

Gelabert confessava, moments abans de la roda de premsa al director artístic del TNC, Xavier Albertí, que “en sabia més de futbol que de dansa”. Ell, que ha mantingut companyia des del 1985. I que no para de sorprendre per la seva intuïtiva mirada a la dansa kabuki (Ki, Grec 20010), al toreig (Belmonte, 1988 i 2010) o a la sardana (La montanya al teu voltant, Grec 2011). El ballarí va ser jugador de futbol fins els 21 anys; sap de què parla. Tot i que habitualment, els artistes temen els dies de futbol perquè els pot fer perdre assistència als espectacles (una notícia publicada fa un any per aquest mitjà ho desmentia: http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/732179-el-futbol-lexcusa.html ), Gelabert valora els jugadors de futbol com uns altres ballarins I és que comparteixen l'equilibri per controlar una pilota o per fer una passada sense xutar el terra amb el moviment dels ballarins. L'espectacle ho demostra i reconcilia els dos col·lectius que han d'equilibrar força física amb força emocinal.

Valdés, Puyol, Xavi, Iniesta i Messi són el tronc que defineix el joc del Barça i que, entre tots ells, tenien “una combinació molt interessant de moviments”. Les condicions tècniques han limitat poder disposar d'imatges d'altres partits. Per això, no hi ha cap presència de Cryff, “el més ballarí” de tots o de Julio César Benítez marcanttot un Paco Gento, del Reial Madrid.

Gelabert actuarà puntualment a l'escena fent d'entrenador. “Com de Xavi”, perquè és un futbolista que disposa “d'una mirada externa”. El repte per al responsable d'audiovisual, Jordi Morató, és que la imatge no empresoni el ball. Borja Ramos ha fet una peça que alterna clave amb el bombo i la trompeta (els que es relacionen més amb el futbol, segons una estadística casolana del compositor) que marca, per exemple, cada passa de Messi i toc de pilota en el famós gol contra el Getafe. La música s'ha gravat amb alumnes de l'Esmuc. I sí, Gelabert també ha inclòs algun instant d'errors, com el gol que Iván de la Peña va marcar al Barça militant en l'Espanyol. El F.C. Barcelona patrocina un espectacle que coprodueixen TNC, la companyia Gelabert Azzopardi i Mediapro.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]