cultura

Les batalles de la fotografia

La Blueproject Foundation exposa imatges de la guerra de Líbia del col·lectiu de fotògrafs MEMO

Són joves fotògrafs que encara no han arribat als 40 anys, que segueixen l'estètica i el compromís del fotoperiodisme clàssic però que utilitzen de manera natural les noves tecnologies per difondre el seu treball. Són el col·lectiu MEMO, un grup de cinc fotoperiodistes que amb molt poc temps s'han obert camí en el difícil camp de la fotografia documental. Entre uns i altres, han rebut premis com ara el World Press Photo, el premi Pulitzer de fotografia i el Robert Capa Gold Medal.

De tres dels membres del col·lectiu –Fabio Bucciarelli, Manu Brabo i Guillem Valle–, es pot veure a la Blueproject Foundation de Barcelona una exposició de 21 fotografies fetes durant la guerra de Líbia, ara que es compliran els quatre anys del conflicte. Una de les fotos més conegudes de la mostra és la que Fabio Bucciarelli va fer al cadàver de Gaddafi, el mateix dia de la seva mort, instantània per la qual va rebre la medalla d'or Robert Capa. “Vaig tenir sort i capacitat per fer aquesta foto –comenta Bucciarelli–. Gairebé per casualitat, vaig parar davant d'on tenien el cadàver. Era la casa d'un home que havia col·laborat de manera molt activa amb els rebels i, com si fos un trofeu, li van portar el cos del dictador unes hores, des d'on l'havien matat, a Sirte. Vaig estar quatre o cinc minuts davant el cadàver. En el mateix pla, veiem el cos d'un dictador implacable però també la humanitat d'una mà col·locada a sobre.”

Revista digital

L'exposició serveix també per presentar la revista digital que el col·lectiu acaba de publicar per difondre els treballs fotogràfics dels seus components. El format de la revista, titulada MEMO i totalment interactiva, és una aplicació (de moment només per a Ipads) que inclou fotografia, vídeo, textos, animació en 3D i infografies.

Bukra Inshallah. The Libyan War.

blueproject foundation. princesa, 57. fins al 5/4

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia