Medi ambient

Vint anys d'una ferida ara ja curada al volcà Croscat

Es compleixen dues dècades de la restauració d'aquest volcà, origen del Parc Natural de la Garrotxa

La mobilització social va aconseguir aturar l'explotació minera d'aquest espai

Qualsevol data és bona per incrementar el grau de conscienciació en el respecte a l'entorn natural i més si aquest és un espai protegit tan singular com la zona volcànica de la Garrotxa, que va ser el primer parc natural creat a Catalunya. Ara fa una vintena d'anys que es va dur
a terme la inauguració de les obres de restauració de les grederes del volcà del Croscat, un dels volcans més joves de la península Ibèrica. És un cas ben curiós, perquè d'una destrossa important en aquest volcà produïda per la ferida infligida per les màquines excavadores, el Departament de Medi Ambient de la Generalitat va convertir-ho en una oportunitat.

En concret, va aprofitar l'esvoranc creat per les màquines al llarg de la xemeneia del volcà per convertir-lo en una mena de làmina pedagògica en viu. Va haver de consolidar les parts degradades i adequar-hi l'entorn per facilitar la visita. I el resultat va ser òptim, perquè, pel Croscat, hi han passat milers d'escolars de Catalunya i milers de curiosos que han pogut veure en directe què és un volcà.

La inauguració, a principi d'abril de 1995, va estar presidida per l'aleshores president català, Jordi Pujol. L'acte va servir també per inaugurar les obres de segellament de l'abocador d'Olot. Les obres es van iniciar l'1 de desembre del 1994. Aquell 1 de desembre i després d'un munt d'esdeveniments, el volcà que va motivar la creació del Parc Natural de la Zona Volcànica va començar la recuperació de la seva fesomia.

El projecte de restauració del volcà del Croscat, que va ser redactat pels enginyers tècnics agrícoles Martirià Figueras i Joan Font, va guanyar, l'any 1995, el premi del jurat dels Premis FAD d'arquitectura i interiorisme en la modalitat d'espais exteriors.

Durant aquests 20 anys, aquest espai ha estat un dels indrets més visitats del Parc Natural, on s'han continuat fent un conjunt d'actuacions planificades amb l'objectiu de revalorar l'espai, augmentar-ne la seguretat, millorar-ne la conservació i facilitar el seu ús com a espai pedagògic. Entre altres coses, s'han fet o es faran obres de millora del ferm dels camins interiors de les grederes, actuacions de reordenació del circuit de visita, la millora de l'accessibilitat, la construcció de dos miradors i l'ordenació i la millora de l'entorn de Can Passavent.

La protecció de la zona volcànica de la Garrotxa té el seu origen en aquesta zona, quan als anys setanta del segle passat, un grup de persones i entitats es van mobilitzar contra la destrucció d'una de les zones volcàniques més ben conservades i extenses d'Europa. “Salvem els volcans!” va ser el lema de la mobilització. De fet, aquesta reivindicació va anar lligada a altres de més generals com la restauració de la Generalitat i i una reivindicació de la salvaguarda del patrimoni natural de tot el territori català.

LES XIFRES

11.500
anys
és quan es calcula que es va produir l'última erupció del Croscat, un dels volcans joves de la Península.

LA DATA

08.04.95
és el dia en què
es va inaugurar la restauració del volcà Croscat, un dels emblemes de la zona volcànica garrotxina.
40
cons volcànics
hi ha a la zona volcànica de la Garrotxa, tot i que els geòlegs creuen que n'hi ha més.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]