Societat

Tornen els tambors i les queixes a la Ciutadella

Diversos webs turístics aconsellen anar a “relaxar-se al parc” escoltant els bongos

Els veïns recullen signatures i anuncien possibles talls de carrers si l'Ajuntament no prohibeix tocar-hi

Amb l'arribada del bon temps, els timbals, tambors o bongos que any rere any provoquen queixes dels veïns dels entorns han tornat al parc de la Ciutadella. És un problema vell, i que, d'una manera o altra, apareix i desapareix, però aquest any ha tornat amb més cruesa, recordant els greus conflictes socials i polítics de fa deu anys.

La regulació dels músics de carrer, aprovada l'any 2006, estableix que a Barcelona, els espais establerts són la Ciutat Vella, el parc Güell i el metro. Fora d'aquí, no es pot tocar enlloc. L'excepció són els parcs, com el de la Ciutadella, però sense percussió ni amplificació.

La normativa, però, sembla ser desconeguda per als qui toquen els tambors i, de fet, els cartells que informaven de la prohibició de tocar instruments de percussió dins del parc, i que van ser instal·lats després dels primers conflictes, ara fa deu any, han desaparegut.

Les molèsties que provoquen els timbals als veïns de l'entorn de la Ciutadella han desembocat en una recollida de signatures, que s'ha iniciat aquesta setmana, i en una carta enviada a la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs. “Alguns veïns ja han optat per agafar l'hàbit de marxar els caps de setmana perquè és impossible viure aquí quan comencen a tocar”, diu Alícia Navarro, responsable de la recollida de signatures. “La gent que passeja pels entorns del parc no ho nota tant, i els restaurants de la zona tampoc, perquè els tambors queden més tapats pel soroll dels cotxes, però als pisos del voltant de la Ciutadella és insuportable, tal i com es va comprovar ara fa deu anys quan es van fer proves de decibels des de les nostres terrasses i balcons. Si cal tornarem a demanar que es facin”, hi afegeix Navarro, que adverteix que, si cal tornar a tallar el carrer com van fer en aquella ocasió, ho faran.

Fonts del Districte de Ciutat Vella han confirmat haver rebut la queixa dels veïns de l'entorn de la Ciutadella el dijous 16 d'abril i asseguren que ja han donat cita als veïns que l'han presentada, per atendre'ls i iniciar les accions que calgui per solucionar el problema.

D'altra banda, les mateixes fonts han assegurat que la Guàrdia Urbana ha rebut un total de 26 trucades des del gener, la majoria de dues mateixes persones, per queixar-se de soroll de timbals al parc. S'han tramitat dues denúncies en tot aquest període, ja que en els altres casos, quan s'hi ha anat, no s'hi ha trobat res. Les mateixes fonts han assegurat que el pla estiu, que es presentarà properament, preveu intensificar la vigilància al parc de la Ciutadella.

Traspassant fronteres

Aquest diari ha localitzat en els darrers dies diversos webs turístics en els que, entre els encants de la Ciutadella, es destaca l'atractiu del parc com a punt on “relaxar-se” amb la música dels bongos. Així, el web Pinkbigmac afirma: “El parc atrau una barreja eclèctica de gent durant els caps de setmana, especialment els diumenges a la tarda, quan els hippies s'ajunten en massa i es converteix en la seu d'un improvisat festival musical, ja que centenars de persones toquen bongos, canten, fan malabars i entretenen els visitants”.

També el web Barcelona-Tourist-Guide assegura en un article sobre el barri del Born: “La platja queda només a 10 minuts del barri del Born, de manera que es poden fer unes vacances de platja i ciutat al mateix temps. A més, és molt a la vora del parc de la Ciutadella el qual és un lloc relaxant per seure a la tarda i veure els hipiies tocant els seus bongos.”

Preguntat sobre aquest fenomen, el president de l'Associació de Músics al Carrer, AMUC, Ruben H, ha assegurat que qualsevol solució al conflicte passa per una autogestió dels espais i de les actuacions per part dels mateixos artistes: “S'ha comprovat que en altres casos com aquest, la solució ha de ser coparticipada per totes les parts afectades: veïns, Ajuntament i músics.”

L'associació, que va néixer entre els músics que tocaven al metro, fa temps que col·labora amb TMB en la regulació dels espais on és permet tocar, amb bons resultats, segons Ruben H: “Si la regulació és vertical i es fa des de dalt, no funcionarà. Els mateixos artistes estem interessats a garantir una distribució racional dels punts on actuar i som els primers a respectar-los. Ja fa temps que intentem crear una coordinadora perquè el que ha funcionat a Ciutat Vella en aquest sentit es pugui aplicar en altres punts turístics de la ciutat”, sentencia.

LES FRASES

És impossible estar a casa. No pots llegir ni veure la tele. El so és fort i constant
Alícia Navarro
Veïna
La solució passa per l'autogestió de les actuacions per part dels músics de carrer
Ruben H.
President Músics de carrer

Dos alcaldes del PSC i un de CiU i un mateix problema

Han passat més deu anys des que un grup de veïns dels entorns del parc de la Ciutadella van aconseguir aturar l'exèrcit de bongos que s'hi havien instal·lat i provocaven molèsties els caps de setmana, sobretot a les nits. En aquell moment, l'alcalde era Joan Clos i Xavier Trias era a l'oposició. Expliquen els veïns que els mateixos partits a l'oposició els van recomanar fer accions com ara interrupcions dels trànsit improvisades que van realitzar durant setmanes. La solució que va imposar l'aleshores tinent alcalde de Medi Ambient, Imma Mayol, va ser traslladar els músics a la muntanya de Montjuïc. Les queixes dels veïns de la nova ubicació i la negativa dels mateixos músics a traslladar-s'hi van posar fi de manera espontània al problema.

El conflicte va tornar l'any 2008 amb Jordi Hereu a l'alcaldia, i de nou es van repetir les queixes i les mobilitzacions. Navarro recorda que en aquell moment representants del PP i de CiU, encara a l'oposició, van ser testimonis, a la seva terrassa, del mesurament dels decibels als que arribava el soroll del timbals.

Els veïns asseguren que els incidents de caire polític que han tingut lloc al parc en els darrers anys havien fet augmentar la vigilància policial i havien dissuadit els músics que ara hi han tornat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.