Salut

L'hospital de Figueres tindrà una unitat de litotrípsies

L'equipament, que es posarà en marxa al juny, permetrà desfer càlculs urinaris amb ones de xoc

Serà el primer de les comarques gironines i inicialment s'oferirà de forma privada

L'hospital de Figueres, de la Fundació Salut Empordà, posarà en marxa al juny la primera unitat de litotrípsia de les comarques gironines. En la unitat, es tractaran pacients que tinguin càlculs urinaris fent servir un litotriptor, una màquina que els fragmenta mitjançant l'emissió d'ones de xoc. Un cop fragmentat, el càlcul s'expulsa del cos de forma natural. Anualment, uns 300 gironins han de desplaçar-se a Barcelona per rebre aquest tractament.

Inicialment, aquest servei s'oferirà de forma privada, a particulars i a mútues, però, segons ha pogut saber aquest diari, l'hospital de Figueres està conversant amb el Servei Català de la Salut (CatSalut) per a la concertació del tractament per als assegurats. La presidenta de Salut Empordà i alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha expressat el seu desig d'arribar, en un futur, a una entesa amb el CatSalut i consolidar el servei.

Salut Empordà ha arribat a un acord amb l'empresa proveïdora d'aquestes màquines, que la posarà a disposició del centre sanitari un litotriptor, valorat en 300.00 euros. El tractament es farà sota la indicació i un seguiment dels metges. En aquest sentit, el cap del servei d'urologia de l'hospital de Figueres, Joaquim Vesa, ha explicat que el fet de disposar d'aquest aparell evitarà el desplaçament dels pacients a Barcelona, la qual cosa es traduirà en més comoditat. “Es tracta d'apropar el tractament al territori, a més de la seguretat que li ofereix un entorn hospitalari”, exposa. El doctor Vesa ha explicat que la litotrípsia extracorpòria per ones de xoc és una pràctica de cirurgia major ambulatòria que no requereix ingrés hospitalari i que està indicada en el tractament de càlculs urinaris del ronyó i de l'urèter de mides reduïdes. El procediment comença amb la localització de la litiasi, que es fa mitjançant raigs X o una ecografia; després, es focalitzen les ones de xoc que emet el litotriptor en els càlculs per tal de fragmentar-los i facilitar-ne l'expulsió amb l'orina. L'any passat, el servei d'urgències de l'hospital de Figueres va atendre més de 850 persones per còlics nefrítics, una quarantena de les quals van haver de ser derivades a Barcelona per practicar-los una litotrípsia. Els càlculs també es poden tractar amb teràpia mèdica, cirurgia oberta o percutània.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.