Política

El bloc de dretes, clar guanyador de les eleccions generals a Suïssa

El conservador UDC obtindria 65 escons al Consell Nacional i PLR, 33

La dreta porta el debat sobre els refugiats i la immigració al centre de la campanya electoral

El bloc de dreta ha estat aquest diumenge el clar guanyador de les eleccions legislatives a Suïssa, en les quals s'ha triat els membres de les dues càmeres del Parlament, que al desembre tindran la responsabilitat de decidir la formació de l'Executiu confederal de set membres.

Aquestes eleccions confirmen el risc que la política suïssa s'allunyi del “centrisme” que l'ha caracteritzat en les últimes dècades –gràcies a un sistema polític de concordança– i escori cap a una dreta ultraconservadora, com temen nombrosos analistes i polítics d'altres tendències.

Les primeres projeccions nacionals, donades pràcticament com a definitives i a l'espera que acabi l'escrutini, apunten que el partit de dreta UDC –de tall populista, liberal en l'aspecte l'econòmic i ultraconservador en el social– augmentaria el seu grup parlamentari amb onze nous membres.

Amb això, l'UDC, que hauria rebut el suport del 28 % d'electors, tindria un total de 65 escons en el Consell Nacional (Cambra de diputats).

La Cambra de diputats té un total de 200 escons, dels quals l'altre partit de dreta, el Radical-Liberal(PLR), en tindria 33, amb un 16,4 % de vots.

No obstant això, en percentatge de vots l'UDC i el PLR només haurien progressat un 1,4 i un 1,3 %, respectivament.

La seva progressió en escons s'explica pel sistema electoral suís, que permet que petits partits s'“aparellin” amb agrupacions d'abast nacional i els traspassin els seus vots, quan aquests no els permeten obtenir una representació pròpia en el legislatiu.

Els partits de tall ecològic, Verd i Verd-Liberal, perdrien onze llocs al Parlament, i dos el Partit Socialista.

L'asil i la immigració han estat els temes centrals de la campanya electoral, durant la qual les preocupacions econòmiques i socials han quedat en un segon pla.

El president de la l'UDC, Tony Brunner, ha destacat que els bons resultats obtinguts pel seu partit “indiquen un suport clar” a la seva formació, “ que s'ha centrat en la problemàtica de la migració”. “Veiem una gran onada migratòria cap a Europa i això preocupa els suïssos. La resta de partits i el govern federal sempre han dit que l'asil no és un problema i que tot anava bé, però veiem que no és així”, ha afirmat.

En aquest sentit, ha assenyalat que actualment “a Suïssa ja no diferenciem els immigrants econòmics dels refugiats i per això el poble reclama altres solucions”.

El president del Partit Socialista, Christian Levrat, ha reconegut que la propera legislatura “serà evidentment més difícil que en els últims quatre anys”.

Levrat ha fet una lectura dels resultats contrària a la dels líders dels partits de dreta. La seva anàlisi és que els vots obtinguts per la dreta (UDC més PLR) sumen un 44 %, i ho interpreta com la demostració que “la majoria de suïssos rebutja un govern de dreta absoluta”.

La clara inclinació a la dreta que tindrà probablement la Cambra Baixa contrasta amb l'estabilitat (de centre) que la votació d'avui hauria confirmat per a la Cambra alta, on el Partit Socialista fins i tot aconseguiria una lleu progressió.

Totes dues càmeres tenen les mateixes competències i han de posar-se d'acord per fer avançar reformes o noves lleis.

A més de legislar, una de les funcions més important del Parlament suís és triar al govern col·legiat, conformat per set membres, que actualment representen els cinc principals partits polítics.

Aquesta elecció tindrà lloc el proper 9 de desembre i els representants de l'UDC han avançat avui que reclamaran un segon seient per ser la força política més votada, la qual cosa faria que l'executiu passés d'una tendència centrista a una de dreta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia