Franco té qui resi per ell
La tomba del dictador al Valle de los Caídos encara atrau nostàlgics del règim quaranta anys després de la seva mort
La guia oficial viola la llei de la memòria històrica ocultant el treball forçós de presos com ara Tàrio Rubio i Sánchez Albornoz
La visita val 9 euros i la botiga ven samarretes i imants de nevera de la Santa Cruz de record
En un dia assolellat com els que està regalant aquest mes de novembre madrileny, la façana del Valle de los Caídos irradia una lluminositat blanca que cega la vista. Superats els esglaons que donen accés a la basílica de la Santa Cruz –el nombre d'esglaons de granit no és casual: deu com a tribut als deu manaments–, però, la pupil·la del visitant encaixa una sobtada immersió en la foscor més negra. “Mòbils i càmeres a la cinta. No es poden fer ni fotografies ni vídeos”, etziba amb veu rutinària el vigilant de l'arc de seguretat. El que vol protegir de les fotografies és la tomba de José Antonio Primo de Rivera i, sobretot, la gran atracció, la de Francisco Franco Bahamonde, el dictador espanyol que va morir a l'hospital de la Paz el 20 de novembre del 1975, avui fa 40 anys.
Enclavat en l'abrupta orografia de Cuelgamuros, a la serra de Guadarrama (nord-oest de Madrid), la construcció del Valle de los Caídos va ser aprovada fa 75 anys per un decret de Franco de l'1 d'abril del 1940 per edificar “un lloc de repòs i meditació per perpetuar la memòria dels que van caure en la nostra gloriosa croada”. L'encàrrec va recaure en l'arquitecte Pedro Muguruza i l'obra va durar dinou anys.
Després de pagar l'entrada, nou euros que van a les arques de Patrimonio Nacional, el visitant llegeix un primer apunt gravat en vermell sobre el granit: “Francisco Franco. Caudillo de España. Patrón y fundador. Inauguró este monumento el día 1 de abril de 1959.”
Malgrat que la llei de la memòria històrica que va aprovar el govern de José Luis Rodríguez Zapatero el 2007 consagrava la “despolitització absoluta” del recinte i prohibia que s'hi fes cap acte “d'exaltació de la Guerra Civil, dels seus protagonistes o del franquisme”, el Valle de los Caídos obre les portes de dimarts a diumenge de 10 a 18 hores com si la llei no hagués aparegut mai al BOE. La guia oficial és del 2012, però el curiós que pagui els 8,90 euros que costa comprovarà que l'autor, José Luis Sancho Gaspar, retrata Franco sempre com a “jefe del Estado español desde la guerra civil hasta su muerte”, mai com a dictador.
Quan la pupil·la del visitant ha après a conviure amb la foscor de la cripta, els 260 metres de longitud de l'església benedictina excavada en la roca esdevenen l'escenari de subtils mirades encreuades, un joc no declarat d'identificacions en el qual cada mirada recela de l'altra perquè no sap si l'observat és un nostàlgic del franquisme que ve a resar, un turista o un curiós de la història d'un país que glorifica un dictador quaranta anys després de la seva mort. A vegades, però, el fragment d'un diàleg a peu de tomba resulta esclaridor. “Recordes el que t'ha explicat el pare? Aquest home és el president que va governar Espanya durant cinquanta anys. Què, resem una mica per ell?”, planteja una àvia a la seva néta de deu anys. Complaguda en la inconsciència, la nena resa sobre la tomba de Franco. “Va, que ja has resat per tots!”, la renya l'àvia en veure l'exhaustivitat de la néta. Poc després, un matrimoni s'acosta a la làpida, de 1.500 quilos i amb una asèptica inscripció –“Francisco Franco”–, i aviat es delaten: tots dos inclinen el cap i fan el senyal de la creu. D'acord amb el llibre de registres, la cripta acull també els cossos de 33.897 caiguts. Però enlloc no hi ha un reconeixement dels cadàvers de republicans remoguts dels seus llocs de sepultura i traslladats a la força per omplir els ossaris.
Subvenció de 340.000 euros
Les instantànies de devots només són les postals del moment. El 2014, el Valle de los Caídos va rebre 240.837 visitants. Com en el joc de mirades endevinatòries, l'estadística tampoc no diferencia els nostàlgics dels curiosos. Però el registre sí que inclou els franquistes i falangistes que cada 20-N es concentren a l'esplanada per homenatjar Franco i exhibir símbols totalitaris. Enguany, coincidint amb l'aniversari rodó dels 40 anys, la Fundació Francisco Franco –que és legal– organitza, a més, una vetllada a l'hotel Meliá Castilla el 3 de desembre per evocar “el español más grande que ha habido nunca”. El mausoleu és el quart lloc més visitat dels gestionats per Patrimonio Nacional, després del Palau Reial, l'Escorial i el Real Sitio d'Aranjuez. Segons la memòria anual, el 2014 va rebre una subvenció estatal de 340.000 euros.
La sortida de la visita condueix a la botiga oficial, on entre els llibres no hi ha el testimoni de Tàrio Rubio (Per les presons de Franco) o Nicolás Sánchez Albornoz (Cárceles y exilios), dos dels 20.000 presos condemnats a treballs forçats –una vintena hi van morir– en l'edificació del Valle de los Caídos. “Ens van obligar a realitzar feines de descàrrega dels camions que arribaven plens de material de construcció i també treballs a la carretera d'accés. El pitjor record que en tinc, a més de les condicions de treball i de la visió d'aquells pobres presos, fou el fred que hi vaig passar, sobretot a les nits. Els barracons, com que havien estat construïts amb fusta, tenien escletxes per on passava un vent gelat que quan et tocava la pell semblava que et clavessin agulles”, evoca Rubio sobre el mes i mig a Cuelgamuros. La botiga, en canvi, ven Repostería de Convento de la firma barcelonina Balcam Diagonal SL, licor Fray Alkuino (14 euros), samarretes (9,90 euros) i imants de nevera (4,50 euros) amb la silueta del temple i la creu amb la llegenda Santa Cruz de los Caídos. I, és clar, ven també la guia oficial escrita per Sancho Gaspar. “El conjunto impresiona por su afán monumental, por su tamaño y por la belleza positiva de la obra de cantería, pues, como dijo uno de los artesanos que trabajaron en él, la piedra era entonces un lujo pero ahora lo es mucho más”, escriu perseguint l'anhel de commoure el visitant.