Economia

El Celler de Can Roca difon la cocció a baixa temperatura

El projecte Rocook consisteix en una placa d'inducció per poder cuinar a casa

Es completa amb un llibre amb vuitanta receptes, un web amb videoreceptes i cursos i una aplicació per a mòbils

Acostar a les llars la cocció a baixa temperatura, “una forma de cuinar més saborosa i més saludable”, és l'objectiu del projecte Rocook que ha creat el restaurant El Celler de Can Roca i que consta d'una placa d'inducció, un llibre (el segon amb l'editorial Planeta), un web amb videoreceptes i cursos i una aplicació gratuïta per a mòbils. Tot plegat per dotar el gran públic dels elements necessaris perquè a casa es pugui utilitzar una metodologia pròpia de l'alta gastronomia.

La cuina a baixa temperatura és una de les “obsessions” d'El Celler de Can Roca. L'any 1997 van començar a experimentar amb la cuina al buit a baixa temperatura, “un moment en el qual era atrevit parlar de cuina a baixa temperatura”, i sis anys després ja van escriure el seu primer llibre sobre la tècnica: Cuina al buit. Ara, i després de molts anys d'investigació, el millor restaurant del món disposa d'unes taules de temps i temperatura on expliquen quin és el temps de cocció ideal per a cada aliment. I com que molts “gurmets, foodies i aficionats” els havien demanat que ho adaptessin a l'àmbit domèstic, han iniciat el projecte per tal de fer arribar fins a les llars tots els coneixements acumulats.

Cuina respectuosa

El xef Joan Roca va reivindicar ahir que la cuina a baixa temperatura és més respectuosa amb els aliments, deixa un millor resultat gastronòmic i, a més, és més saludable. “Deixa més sabor, una textura més interessant i un millor resultat gastronòmic”, va comentar en una roda de premsa amb periodistes de Madrid, Barcelona i Girona. Roca va assenyalar que, a més del guany en textures i gustos, els aliments tenen més qualitat en les seves proteïnes i més respecte pels omega-3, perquè no hi ha tanta destrucció d'aminoàcids, de manera que es preserva més bé la transformació del cru: “La manera de preservar la qualitat del producte és cuinar-lo sense que gairebé s'adoni de la cocció i passi de cru a cuit.” Va explicar que la cuina viu un moment dolç i que cada vegada són més els que s'hi atreveixen: “El que fa falta és gent amb ganes de cuinar, i per això cal posar les coses fàcils.”

Placa d'inducció

La nova placa d'inducció controla la temperatura connectada per bluetooth amb un sensor que està submergit a l'aigua. El sensor permet controlar en tot moment la temperatura a què s'està cuinant l'aliment. A més, hi ha models més sofisticats que incorporen el que es coneix com a “sonda de cor”, que va directament al centre de l'aliment per controlar la temperatura de cocció. La placa, a més, és versàtil, ja que no només serveix per cuinar a baixa temperatura sinó que també es pot utilitzar per fregir i per altres tècniques que requereixen més temperatura. En la placa es pot fer servir qualsevol olla preparada per a la inducció.

Per poder fer realitat el projecte, el restaurant s'ha aliat amb dues empreses catalanes: Cata Electrodomèstics, per poder fer realitat la placa d'inducció, i Lékué, per desenvolupar diversos utensilis de cuina. Tant la placa com els accessoris sortiran a la venda a finals de maig i es podran adquirir a través del web del projecte. Hi ha diversos models de placa i el més econòmic val 399 euros.

El llibre Cuina amb Joan Roca a baixa temperatura, que es va posar a la venda ahir en castellà i la setmana vinent sortirà en català, ofereix vuitanta receptes i ha estat elaborat per Joan Roca i el seu col·laborador i investigador Salvador Brugués. Aquesta és la segona col·laboració amb l'editorial Planeta, després de Cuina amb Joan Roca, que acostava al públic les receptes més conegudes del xef i les adaptava per poder-les fer a casa. El preu és de 25 euros.

LA FRASE

La cuina a baixa temperatura deixa més sabor i una textura més interessant, i és més saludable
Joan Roca
CUINER DEL RESTAURANT EL CELLER DE CAN ROCA, DE GIRONA
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]