La taxa turística recapta més de 43 milions
Els ingressos del 2015 suposen un increment del 5,5% respecte del 2014
La meitat es van cobrar a Barcelona
La segona destinació on es recapta més és la Costa Brava
El govern va recaptar mitjançant la taxa turística 43,5 milions d'euros durant el 2015. La taxa es va implementar a Catalunya el novembre del 2012 i ja ha superat els 126 milions de recaptació. En aquests quatre anys, la Generalitat ha destinat aquests recursos econòmics a impulsar la promoció turística, el desenvolupament d'infraestructures relacionades amb el sector i la creació i millora de productes turístics.
La recaptació del 2015 suposa un 5,5% més respecte dels 41 milions que la taxa va ingressar el 2014. La marca Barcelona, que engloba la capital catalana i les ciutats de l'Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs, va ingressar més de la meitat de l'impost, un total de 23 milions d'euros. Els següents conjunts turístics que van recaptar més ingressos l'ocupen la Costa Brava, amb 7,6 milions; la Costa Daurada, amb 5,5 milions, i la Costa de Barcelona, amb 5 milions.
Pel que fa a la procedència dels impostos, els hotels van recaptar un total de 34,3 milions, al davant dels habitatges turístics, amb 3,6 milions, i dels càmpings, amb 2,66 milions. La regularització dels habitatges turístics ha provocat un augment dels ingressos procedents d'aquests establiments, un 38,6% més respecte de l'any anterior, segons va anunciar el conseller d'Empresa, Jordi Baiget.
Del total de la quantitat obtinguda, l'executiu català gestionarà un total de 29,7 milions, mentre que la resta s'han destinat a les institucions locals. Pel que fa a la previsió d'ingressos de la taxa turística d'aquest any, malgrat la pròrroga del pressupost per al 2016, la Generalitat calcula recaptar el mateix import que el 2015, tal com va informar el vicepresident del govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras. A més, la taxa va revelar el procés creixent de la desestacionalització del turisme.
D'altra banda, Catalunya és la regió amb més competitivitat turística de l'Estat, i la que encapçala l'execució de polítiques relacionades amb el sector del turisme segons l'informe MoniTUR 2014, elaborat per l'Aliança per a l'Excel·lència Turística (Exceltur). L'estudi avalua el grau de competitivitat turística entre el 2010 i el 2014 a l'Estat espanyol a partir de criteris com ara l'establiment de productes o projectes turístics impulsats pels governs autonòmics. Les comunitats que precedeixen Catalunya en el rànquing són Madrid i el País Basc. Totes dues han descendit una posició respecte del darrer informe publicat el 2010, una baixada que respon a l'ascens de Catalunya gràcies al manteniment de la inversió privada en els serveis turístics, una bona estratègia de màrqueting i de suport comercial i la diversificació i accessibilitat de les zones turístiques.