Comunicació

La Viquipèdia en català supera els 600.000 articles

La fita s’ha assolit aquest dimarts a la nit amb la publicació de la biografia de l’activista de Cornellà de Llobregat Pura Velarde

És la vintena versió idiomàtica en nombre d’articles i una de les tres primeres en qualitat

La Viquipèdia en català ha superat aquest dimarts a la nit la xifra de 600.000 articles, segons ha informat l’entitat Amical Wikimedia.

La fita s’ha aconseguit a les 22.20 hores amb la publicació de la biografia de l’activista de Cornellà de Llobregat Pura Velarde , per part de l’usuari Xavier Dengra. Coincidint amb aquesta fita s’ha renovat la portada de l’edició en català de l’enciclopèdia digital, la vintena versió idiomàtica de l’enciclopèdia digital en nombre d’articles.

L’entitat destaca que han contribuït a assolir l’objectiu dels 600.000 les biografies que s’han escrit en els últims mesos per revertir “el biaix de gènere” a través del projecte Viquidones. També han ajudat a fer créixer l’edició catalana diversos viquiprojectes promoguts per Amical Wikimedia com el Nit de Santa Llúcia, per difondre la literatura catalana contemporània a nivell internacional, i Pescar, un concurs per omplir buits temàtics i històrics que aquest 2018 s’ha centrat en el context mediterrani. També han sumat diversos viquiprojectes de l’àmbit docent.

La Viquipèdia en català va néixer el 16 de març de 2001 amb un article sobre el terme Àbac. Va ser la tercera edició de la viquipèdia després l’anglesa i l’alemanya, aquesta última creada minuts abans. De fet, durant dos mesos va ser l’única a tenir articles en llengua no anglesa, ja que l’alemanya va quedar latent.

Des d’aleshores 311.849 editors han contribuït a ampliar la versió catalana. El 8 de març del 2003 va arribar als 1.000 articles, el 16 de novembre del 2004 als 10.000 i el 18 de gener del 2008 als 100.000. El 29 de juny del 2010 la xifra era de 250.000 articles i l’11 de març del 2016 va assolir els 500.000.

Actualment és la vintena llengua en nombre d’articles, per darrere de la versió en llengua sèrbia i abans de la noruega i està entre les tres primeres pel qua fa a la qualitat, al costat de la rus i el serbi.

La Viquipèdia en català s’ha situat l’any 2018 com la 36a més llegida al món (0,10%) amb 196,5 milions de consultes. No obstant això, Amical Wikimedia assenyala que les visites rebudes no es corresponen amb l’alta qualitat de l’edició i el nombre de parlants del català, ja que ja que a l’Estat espanyol un 3,8% la llegeixen en català, a Andorra el 0,5% i a l’Estat francès un 0,2%. L’entitat apunta que les visites es podrien multiplicar cercant els navegadors i cercadors en català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia