Comunicació

documental

Figueres descobreix el ‘Nostradamus català'

El documental ‘Alexandre Deulofeu, l'historiador del futur', que divulga l'obra del polifacètic farmacèutic, s'estrena demà al vespre al Teatre El Jardí

Es pot arribar a predir l'evolució de la història a partir d'una fórmula matemàtica? Pot ser la història una ciència exacta? Un farmacèutic figuerenc, Alexandre Deulofeu (1903-1978), ho va fer desenvolupant la teoria de la matemàtica de la història , als anys quaranta, i entre les seves prediccions hi ha la disgregació de l'URSS o la caiguda del mur de Berlín. Farmacèutic de professió, la seva història, llegat i pensament l'ha divulgat el seu nét, Juli Gutiérrez Deulofeu , impulsor del documental que d'aquest visionari n'ha realitzat VisionaTV i TV3, que s'estrenarà demà al vespre al Teatre El Jardí de Figueres. TV3 l'emetrà, encara amb data per determinar, dins el programa Sense ficció.

En la presentació ahir a Figueres, l'alcaldessa, Marta Felip, va destacar que amb el documental de Deulofeu es cobreix un deute. “Hi ha molts personatges figuerencs importants tapats per l'ombra, poderosa, de Salvador Dalí”, va destacar. El nét, Juli Gutiérrez Deulofeu, va agrair l'interès i “atreviment” del periodista David de Montserrat, que ha estat el coordinador del documental. El seu director, Ángel Leiro –realitzador històric de Sputnik i de documentals com ara Adéu, Espanya?–, va destacar que s'ha “construït un relat equilibrat tot i que no sempre és fàcil quan no disposes de material d'arxiu ni filmacions de l'època, o poques”. Així Juli Gutiérrez Deulofeu, el nét, actua de fil conductor de la narració, fent la cerca i entrevistant-se amb testimonis i familiars. En el documental hi apareixen personalitats com ara Enric Pujol (doctor en filosofia i lletres per la UAB), la periodista i escriptora Patrícia Gabancho o Francesc Roca (doctor en ciències econòmiques per la UAB), que destaquen aspectes de la seva obra i que es barregen amb reflexions del mateix Deulofeu. El documental inclou escenaris com ara Montpeller, Buenos Aires, Madrid i Figueres.

Independència, el 2029

Tot el que va pronosticar Alexandre Deulofeu s'ha acomplert, assegura el seu nét. I entre les prediccions, hi ha la fi de l'imperi espanyol. Segons els vectors de la història és el 2029 , any de la independència de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia