Comunicació

municipal

festival

El ‘nou' Mahalta: tercer festival poètic per a Lleida, i amb polèmica

El 2011 es va cancel·lar un festival del mateix nom per falta de pressupost municipal

Els impulsors del festival tancat l'any passat, dolguts amb l'anunci

L'alcalde, Àngel Ros, va aprofitar l'acte de lliurament dels premis literaris de Lleida, divendres a l'auditori Enric Granados, per anunciar que l'Ajuntament organitzarà un festival poètic internacional i que portarà el nom de Mahalta, en homenatge al poeta lleidatà més universal, Màrius Torres. El poeta va escriure la sèrie Cançons a Mahalta després de conèixer al sanatori on estava ingressat Mercè Figueres, amb qui faria una amistat íntima i inspiradora, i gràcies a ella va conèixer Joan Sales, cabdal en la seva evolució poètica posterior.

El festival poètic Mahalta, però, ja va existir a Lleida. Es va crear el 2005 i va durar fins al 2011, amb l'excepció d'un any que no es va convocar. El van comissariar els poetes Pere Pena i Txema Martínez i va portar a Lleida algunes de les veus més innovadores de la poesia europea, així com també poetes catalans, i va donar altaveu als lleidatans.

El 2012 ja no es va fer. La Paeria va adduir retallades pressupostàries.

Davant d'això, alguns poetes lleidatans van insistir en la necessitat que Lleida tingués un certamen poètic i finalment el 2015 la Paeria hi va apostar amb un festival amb menys pressupost, però que naixia amb la intenció de consolidar-se i cobrir aquest buit a la ciutat: el festival Destí Poesia.

Tot i això, només se'n va fer una única convocatòria. Es va anunciar als seus comissaris, Xavier Masià i Àngels Marzo, que enguany no hi haurà pressupost i que no es duria a terme. Així ha estat.

L'anunci de divendres de l'alcalde ha provocat un gran malestar en els impulsors del darrer festival. Àngels Marzo s'ha mostrat “dolguda” per la forma amb què el govern de la Paeria ha tractat els darrers festivals poètics, “donant-hi suport quan hi poden treure rèdit, i renunciant-hi quan ja no els interessa”.

LA FRASE

Sembla una bona notícia, però després de les experiències anteriors ara som gats escaldats
Àngels Marzo
impulsora festival destí poesia del 2015

LA DATA

21.03.2015
Es va clausurar
la primera i única edició del festival Destí Poesia, hereu del festival Mahalta, també desaparegut.

El consens i els precedents

Fonts de la Paeria van explicar ahir que el format i els objectius del nou Mahalta encara són a les beceroles i que l'Ajuntament buscarà “el consens i la complicitat de tots els poetes de la ciutat”, cosa que inclouria, segons aquestes fonts, també els impulsors dels festivals anteriors. Els organitzadors del festival Destí Poesia consideren “una bona notícia per a Lleida que hi hagi un festival, però ho seria si es fes amb claredat, honestedat i transparència”. Segons Àngels Marzó, “amb els precedents de com s'ha actuat amb els anteriors, sembla que es munten festivals per exhibir-los en eleccions, i desmuntar-los després”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.