Comunicació

MARC SANZ LÓPEZ

RESPONSABLE DE ‘GOOGLE FOR EDUCATION’ EN EL SUD D’EUROPA

“No podem educar amb eines de l’era preinternet”

“Google vol tenir un impacte positiu en la societat”

“Tenim un paper important en l’actualització de tecnologia que havia quedat enrere”

Sanz va fer divendres, en el marc de la segona jornada dels Premis Fundació Princesa de Girona, que es va celebrar a l’Auditori de Girona, una ponència amb el títol Quina educació volem? Quina tecnologia necessitem?

L’aposta de Google per l’educació és convicció o màrqueting?
Les empreses americanes tenen una tradició molt més gran que les europees de suport a l’educació. I la raó és perquè el sistema educatiu està en general molt menys subvencionat. Google vol tenir un impacte positiu en la societat. Un dels nostres valors és don’t be evil (no ser malvats). Des del principi les nostres eines bàsiques es van donar de manera gratuïta.
I quina contribució poden fer?
Tenim un paper important en l’actualització de tecnologia que havia quedat enrere. Estem acostumats a sistemes operatius dissenyats en l’era preinternet que es van retocant, i no podem educar amb aquestes eines perquè ja estem en una era diferent. En canvi, Google ha desenvolupat eines pensades directament per al treball en línia, com ara G Suite o els Chromebooks.
Pel que fa al model d’educació al qual s’ha referit en la ponència, les empreses tecnològiques tindran la iniciativa a l’hora de definir aquest model o s’han de limitar a fer les eines per implementar-lo?
Quan ens comprem un cotxe hem de preguntar al venedor per on hem de conduir? Oi que no? Doncs quan tens un col·legi ple de pedagogs, per què li preguntes a l’empresa tecnològica com s’ha d’educar? No podem fer-ho. La pedagogia ha de ser al davant de tot, i els socis tecnològics no som pedagogs.
Però també ha admès que la tecnologia arriba fàcilment a la societat, però que costa entrar a l’escola. Què fem malament?
La meva opinió personal és que és un tema de responsabilitat. Quan decideixes si portar un mòbil, instal·lar-te una app..., només ets tu que has de respondre. És fàcil prendre-la i les decisions van ràpides. En canvi a les escoles hi ha una responsabilitat molt gran cap als estudiants. Per això els canvis són molt més conservadors. Per això moltes escoles han quedat una mica enrere en matèria de digitalització.
Però ja hi ha ordinadors a moltes escoles.
Sí, però el problema és que hem començat la casa per la teulada. Moltes han comprat un munt d’ordinadors i llavors pensen què hi poden fer. I hauria de ser al revés. Primer tenir un projecte pedagògic adaptat a la nova era, i després triar les eines que poden ajudar a tirar-lo endavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia