Comunicació

Recreant Pau Casals

TV3 emetrà divendres ‘Pau: la força d’un silenci’, un telefilm inspirat en part de la vida del músic dirigit per Manuel Huerga i protagonitzat per Joan Pera

La convulsa situació política que es viu a Catalunya marca la presentació del telefilm

La convulsa actualitat política va marcar ahir, inevitablement, la presentació del telefilm Pau: la força d’un silenci, dirigit per Manuel Huerga al voltant de la figura de Pau Casals i que TV3 emetrà –si la situació no ho impedeix– divendres. El seu protagonista, Joan Pera, va dir amb notable sarcasme: “Jo vaig inaugurar TV3 i, si aquesta acaba sent l’última emissió, serà un bon colofó.”

El director Manuel Huerga va destacar també l’oportunitat de l’emissió d’aquest film biogràfic d’una persona “compromesa amb la llibertat i també, per què no dir-ho, amb el dret de Catalunya a ser una nació”. En la projecció que se’n va fer ahir al Palau de la Música, el cap de ficció i cinema de TV3, Oriol Sala-Patau, va haver de substituir l’inicialment previst Vicent Sanchis, director de l’emissora pública i avui a l’ull de l’huracà, perquè aquest “està atenent molts mitjans”. I, segons el productor Paco Escribano, “està molt bé veure la pel·lícula en el marc del que passa ara a Catalunya; evidentment no estava prevista aquesta coincidència, però, quan la veus, tot et ressona”.

Pau: la força d’un silenci reconstrueix un episodi de la vida de Pau Casals a mitjan anys quaranta, mentre viu exiliat a Prada de Conflent. El músic ha donat la seva paraula que no tocarà més en públic mentre estigui vigent la dictadura de Franco, però un dels seus alumnes de violoncel, un noi francès anomenat Pierre, l’intenta convèncer que reconsideri la seva posició amb l’argument que un concert seu podria posar el focus mundial sobre la injusta situació viscuda pel país.

El telefilm és una coproducció entre TV3 i Minoria Absoluta, productora per a la qual Huerga ja havia realitzat dues altres reconstruccions biogràfiques i històriques: 14 d’abril. Macià contra Companys i Cervantes contra Lope, “que va ser l’únic especial que va emetre TVE en tot l’any Cervantes, té gràcia que haguéssim de ser els catalans qui el féssim”. Si en aquests casos Huerga jugava amb elements del format documental, Pau: la força d’un silenci “és 100% ficció, encara que estigui basada en fets reals. Com a contrapunt del personatge de Casals hem creat la figura de l’alumne que interpreta Nao Albet, que és una barreja dels nois a qui va donar classes”.

“Quan em van proposar d’interpretar Casals ho vaig veure molt difícil. Com a actor, el seu compromís i integritat et van guanyant; a estones em veig i penso que no sóc jo”, va admetre Joan Pera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia