Comunicació

Comunicació

El conflicte de l’IVA amenaça la programació de TV3

El director de la televisió, Vicent Sanchis, no garanteix la continuïtat de cap producció externa per a la cadena a partir del juny

La retallada afectaria espais com ’Polònia’ o ’Preguntes freqüents’, que l’han fet líder d’audiència el 2017 per vuitè any

El director de TV3, Vicent Sanchis, ha alertat aquest dimarts que, a partir del mes de juny, no hi ha garantida la continuïtat de cap programa de producció externa a la televisió pública catalana. El conflicte de l’IVA amb Hisenda pot obligar la cadena a suprimir de la graella espais com Polònia o Preguntes freqüents, que han fet de la cadena líder d’audiència el 2017 a Catalunya per vuitè any consecutiu.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Sanchis ha explicat que el pagament de 168 milions d’euros que Hisenda reclama a la corporació en concepte de l’IVA de les subvencions rebudes deixen els mitjans públics en una situació molt difícil. “No hi ha garantida la continuïtat de res. A partir del mes de juny tot pot canviar. Només tindrem pressupostos per la producció interna”, ha avisat. I és que per aquest 2018 s’ha fet una planificació pressupostària segons la qual, si no hi ha canvis, a partir del juny TV3 només podrà emetre programes de producció interna.

Segons ell, a partir de l’estiu la situació serà molt complicada si el nou govern no fa una aportació econòmica extraordinària a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). “Convé que el govern s’espavili perquè, si no, tota aquesta gent que diu que nosaltres som el pitjor del pitjor del món, mentre som líders d’audiència, se’n sortiran i aconseguiran el que volen”, ha avisat.

En aquest sentit, ha acusat el PP, el PSOE, Cs i algunes persones del PSC –sense citar-ne cap explícitament– d’atacar els mitjans públics catalans per justificar mesures com aquesta. De fet, creu que darrera tot aquest afer hi ha una intenció molt clara: “És un míssil dirigit a la línia de flotació dels mitjans de comunicació públics de la Generalitat de Catalunya”.

Primera baixa

El primer programa cancel·lat fruit d’aquesta situació ha estat el magazín Tarda oberta, produït per Mediapro. “Estàvem contents amb els resultats, amb l’equip, l’hauríem mantingut tot l’any, era un programa ben fet, amb qualitat i amb audiència”, ha defensat.

El seu espai a la graella l’ocuparà el nou programa d’Helena Garcia Melero Tot es mou, ha avançat Sanchis.

TV3, líder d’audiència per vuitè any

TV3 ha obtingut novament durant el 2017 el lideratge absolut anual i ja suma vuit anys consecutius com a cadena més vista, amb una quota de l’11,8%, a 1,7 punts de Telecinco, que ocupa el segon lloc. A més, és la cadena generalista que més puja i lidera les dues franges de més consum durant el day time, entre les vuit del matí i les nou del vespre (11,7%), i el prime time de dilluns a diumenge (13,4%).

Així, des del 2010 fins ara TV3 ha estat líder 74 mesos dels 96, mentre que només en el 2017 ha emès el programa més vist de la jornada en 313 dies dels 365.

D’altra banda, la cadena catalana també va liderar la nit de Cap d’Any i les campanades van ser les més vistes dels últims anys, amb 774.000 espectadors i una quota del 35,4%, quasi doblant La 1, que va ser la segona més vista amb 460.000 espectadors i un 20,3%.

Els sis programes més vistos de l’any són de TV3, que en té 33 entre els 40 amb més audiència del 2017. En primer lloc, se situa l’emissió simultània per TV3 i el 3/24 del Ple del Parlament del 10 d’octubre, amb 1.619.000 espectadors i un 52,3% de quota. El mateix dia va ser el de més consum de vídeo sota demanda de TV3 per Internet, en què es va batre el rècord d’audiència diària amb 581.000 usuaris únics.

A la llista dels programes més vistos de l’any, hi ha els especials de l’1 i del 26 d’octubre i de les eleccions del 21 de desembre, així com totes les edicions dels telenotícies. Entre els espais més vistos de l’any també hi ha Polònia i l’especial Un vasco en Polònia, el reportatge Els dies clau del 30 minuts, el documental Las cloacas de Interior del Sense ficció, el Piromusical de la Mercè i les Campanades de Cap d’Any, El foraster o Merlí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia