Comunicació

Sense mordassa

L’acte de les XXX Mosques de la Informació serveix per denunciar els atacs a la llibertat d’expressió

Patrícia Plaja va rebre la Mosca Grossa i Marc Bataller, la Borda, votades pels col·legiats

“Ara fa un any dedicàvem aquestes paraules a defensar el dret a la informació, com un dels pilars bàsics de la llibertat d’expressió i de l’estat de dret”, va dir ahir el president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, Joan Ventura, per obrir l’acte de lliurament de la 30a edició de les Mosques de la Informació. “Les coses no han millorat i, pel que fa referència al nostre sector, a la llibertat de premsa i al dret a la informació, han empitjorat”, hi va afegir Ventura, que ho va exemplificar amb dades d’un informe de Reporters sense Fronteres: durant el darrer any han tingut lloc a Catalunya “35 incidents, amb agressions físiques o verbals a periodistes, 18 de les quals corresponen a agressions per part de grups unionistes”. Ventura va parlar també dels atacs a la llibertat d’expressió patits per Valtonyc, Pablo Hasél i Willy Toledo, entre altres. “Estem en plena regressió i molts d’aquests problemes venen de la llei orgànica de seguretat ciutadana, aprovada pel PP tot sol el 2015, coneguda com la llei mordassa.”

Malgrat aquest context poc encoratjador, els periodistes gironins van celebrar ahir la seva “festa grossa” a la Casa de Cultura, concretament a les sales on s’exposen les fotografies de Pep Iglesias, un dels “companys i companyes que ens han deixat” durant l’últim any, recordats per Ventura. Jordi Grau va tornar a presentar l’acte, durant el qual es van lliurar alguns guardons ja anunciats prèviament, com ara les Mosques del Col·legi, lliurades a Joan Antoni Poch, en JAP, i a Narcís Planas, i també la Mosca de Sant Narcís: un reconeixement a la UdG, recollit pels seus cinc rectors des de fa 26 anys: Josep M. Nadal, Joan Batlle, Anna Maria Geli, Sergi Bonet i Quim Salvi.

Pel que fa als premis decidits pels col·legiats, la Mosca Grossa va ser per a Patrícia Plaja, amb el 47% dels vots, per “la seva gran tasca al capdavant de l’oficina de comunicació dels Mossos d’Esquadra i la seva gestió comunicativa dels atemptats de Barcelona del 17 d’agost del 2017”. Marc Bataller, cap de l’oficina de comunicació del departament de Salut, va rebre la Mosca Borda (39% dels vots), per “lentitud, manca de col·laboració i poc transparència”. En total han votat 82 periodistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.