Comunicació

El Parlament continua tramitant la reforma de la CCMA

Cs retira la seva pròpia proposta per tal de modificar la llei “el més aviat possible”

El Parlament continua tramitant la proposició de llei per reformar la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) que han impulsat tots els grups per escollir els membres del consell de govern per majoria de dos terços, ara n’hi ha prou amb majoria absoluta. D’aquesta manera es recupera el text acordat en ponència conjunta que va decaure la legislatura passada amb l’aplicació del 155 i la convocatòria d’eleccions. Finalment, Cs ha retirat la seva pròpia proposta per “despolititzar” els òrgans de govern de la CCMA amb l’argument que s’ha de modificar la llei “el més aviat possible”. De totes maneres, el Parlament hagués aprovat l’esmena a la totalitat de JxCat i ERC contra la proposta de Cs.

La proposició de llei conjunta planteja que tant els membres del Consell de Govern de la CCMA com del CAC, que serien en tots dos casos entre cinc i set (ara en són sis), només puguin ser elegits per una majoria de dos terços del Parlament, sense opció de fer-ho per majoria absoluta en segona votació, i entre altres aspectes estableix també que estan subjectes al règim retributiu dels alts càrrecs de l’administració de la Generalitat. El text recull que el CAC haurà de regular i convocar un procediment públic de selecció de candidats a membres del Consell de Govern de la CCMA, i també un altre per als càrrecs directius abans que aquests càrrecs els nomeni el Consell de Govern.

La proposició de Cs que finalment ha retirat també fixava la majoria de dos terços per elegir els sis membres del Consell de Govern de la CCMA i establia que el Parlament faci un procediment de concurs públic per elegir-los. El diputat de Cs David Mejía ha explicat que ara defensaran aquestes propostes via esmenes a la llei conjunta. Mejía ha defensat que la proposta de reforma de Cs era “ambiciosa” i que la proposta conjunta de tots els grup és “de mínims” per tal que la CCMA sigui més plural. Per la seva banda, el diputat del PSC David Pérez ha assegurat que hi ha elements de la proposta de Cs que podrien compartir, com per exemple, que els directors de TV3 i Catalunya Ràdio siguin escollir per concurs públic.

La diputada de CatECP Marta Ribas ha demanat que la tramitació de la reforma sigui ràpida i ha avisat que els diputats “no es poden permetre acabar la legislatura sense haver aprovat aquesta llei”. A més, ha lamentat que en paral·lel a aquesta reforma alguns partits hagin negociat un “acord polític de cadires” per renovar els membres de la CCMA. Un acord que finalment no s’ha acabat concretant i que Cs nega.

La diputada de la CUP Natalia Sánchez ha qualificat la proposta de reforma conjunta de “text de mínims” i ha lamentat que Cs hagi tirat pel dret presentant la seva iniciativa. En aquest sentit, ha criticat que el partit d’Inés Arrimadas faci afirmacions “esbiaixades” i insisteixi en “desprestigiar” els professionals. Així mateix, en la línia de Ribas, ha denunciat que diversos partits hagin cuinat un pacte sobre la CCMA mentre es tramita la reforma del consell de govern.

La diputada del PPC Andrea Levy ha lamentat la “vocació” del Govern de mantenir el control perquè TV3 continuï sent la “televisió del procés”. “L’únic reducte que els queda per intentar colar el somni del procés. No facin de TV3 la seva, dels independentistes, sinó la nostra, la dels catalans”, ha afegit.

Per al seva banda, el diputat d’ERC Gerard Gómez del Moral ha destacat que avui es fa un “pas important” i necessari per als mitjans públics. I al costat de la reforma de la llei de la CCMA, també ha fixat com a prioritat renovar el consell de govern de la corporació tenint en compte la situació de “caducitat i precarietat” dels seus membres.

El diputat de JxCat Josep Riera ha retret a Cs i PPC que tinguin un problema “de model” sobre TV3 i ha afegit que preferirien que la televisió pública catalana no existís. “Per nosaltres el model és una televisió i una ràdio nacional de Catalunya”, ha defensat tot dient que el context en el qual es debat aquesta proposició de llei és una “excepcionalitat il·legítima”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia