Comunicació

Comunicació

Una cinquantena d’activitats centraran el Centenari de la Ràdio a Catalunya

El Govern impulsarà el Pla Estratègic de la Ràdio per garantir la viabilitat econòmica i l’adaptació tecnològica

Una cinquantena d’activitats aproparan la ràdio a la ciutadania i reconeixeran la tasca de tots els seus professionals amb motiu del Centenari de la Ràdio a Catalunya, que se celebrarà durant el 2024. El Govern vol homenatjar així els pioners de la societat civil que van mantenir viva la ràdio en català. Durant aquests mesos, el Palau Robert serà un dels punts neuràlgics en la celebració de l’efemèride i esdevindrà la casa de la ràdio, des d’on s’emetrà com a mínim un programa en directe cada mes.

Durant la presentació, el Govern ha anunciat que impulsarà el Pla Estratègic de la ràdio a Catalunya. La iniciativa busca garantir la “viabilitat econòmica i cercar l’adaptació tecnològica” de les emissores, tal i com recull ACN.

“El Govern vol retornar així la feina del dia a dia”, en paraules de la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, durant la presentació. Alhora, Vilagrà ha reivindicat el paper de la ràdio a Catalunya com “una eina vertebradora de país i dinamitzadora de la cultura i de la llengua”. Així mateix, ha posat de manifest la necessitat de no oblidar tots els obstacles que ha hagut de superar des del seu naixement el 1924, any en què es van dur a terme les primeres emissions des d’una antena situada a l’Hotel Colón de la Plaça Catalunya, un fet que ha qualificat “d’històric”.

“La commemoració d’aquest centenari ha de ser un exercici de memòria històrica per no oblidar els seus orígens i reivindicar-ne l’important paper que ha tingut en la defensa de la llengua catalana i la construcció nacional”, ha explicat. Vilagrà també ha volgut posar en valor el paper de tots els professionals que han treballat per mantenir la ràdio en català i que han fet possible que les dues ràdios líders a Catalunya parlin en català. També ha tingut unes paraules d’agraïment per tota la xarxa radiofònica local que existeix arreu del territori català i que s’ha convertit en una escola per a molts dels comunicadors del país: “avui i sempre, és molt important reconèixer la tasca de les ràdios locals que, durant les llargues nits del franquisme i a la represa de la democràcia, van esdevenir baluard per difondre informació de proximitat i deixar constància de la vida social, cultural i esportiva de tots els municipis”.

Per la seva banda, el secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió, Oriol Duran, ha recordat que el centenari de la ràdio no ha de ser un centenari únicament del Govern, sinó que ha de ser una commemoració del sector, de les ràdios, i de país, perquè “Catalunya és ràdio, i ràdio és Catalunya”. “Volem celebrar els 100 anys de ràdio a Catalunya, fent una mirada al passat però sobretot al futur, passant dels 100 anys de ràdio als 100 anys d’àudio”, ha reblat. Duran també ha volgut fer una crida a totes les entitats relacionades amb el sector a organitzar actes per commemorar el centenari, que culminarà amb un acte “lúdic i festiu”.

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) dedicarà part de la seva programació a la ràdio, i també ho farà Ràdio Associació de Catalunya, Ràdio Barcelona – Cadena SER i La Xarxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia