DOMÈNEC FITA

ARTISTA

«Hem de ser capaços de dir que una obra no ens agrada»

El temps del polifacètic artista Domènec Fita s'ha repartit entre la pintura, l'escultura, la ceràmica, el dibuix... Ahir, en reconeixement a la seva carrera, va rebre un Àngel de Bronze que precisament va dissenyar ell mateix.

– Acostumat a tractar amb estudiants, què representa que ara uns estudiants el distingeixin per la seva trajectòria?
– «Sempre afalaga, perquè vol dir que el treball ha donat fruits. L'ensenyament és una manera de donar i de rebre. Jo podia tenir un projecte, però eren els alumnes els que havien de fer de motor, el que m'interessava eren les seves inquietuds. Pedagògicament era molt dur perquè també ho era amb mi mateix.»
– On quedava la tècnica?
– «Tenia uns principis bàsics com l'educació visual o la captació objectiva i subjectiva, però no has d'imposar a l'alumne sinó que tregui de si mateix. A vegades deia: ‘Aquest val més que Picasso, perquè en Picasso ja és mort i no pot donar més de si'.»
– Per què no es considera artista?
– «Perquè m'agrada servir, ser útil, i si cal que faci una barana la faig. La gent vol mites, però a mi això no em va. Jo vull ser més lliure.»
– Una obra, s'ha d'entendre?
– «L'art no s'ha d'entendre, ha de plaure. Dins l'art hi ha moltes coses que costen d'entendre a molta gent: estripar, arrugar, tacar superfícies... Però pots agafar un paper, arrugar-lo i posar-lo dins un pot de líquid brut i surt una obra collonuda!»
– Admetrà que sovint costa veure que allò és art.
– «És art perquè l'artista assumeix un compromís, dóna valor a una cosa, fa una aportació. La tècnica és important, però més important és el que vols dir. Estàs obligat a donar alguna cosa de tu.»
– Sense barreres?
– «No hi pot haver dogmes. Com més dogmes menys llibertat té una persona sigui per creure o per crear. Convé valorar molt la llibertat personal.»
– Hem d'afrontar l'art sense tants complexos?
– «Hem de ser capaços de dir que una obra no ens agrada. I si una obra reconeguda no provoca cap reacció, no vol dir que siguem uns incultes.»
– Hi ha algun artista actual que valori especialment?
– «Més que admirar, sóc poc inclinat a determinades coses. Miquel Barceló fa la capella a la catedral de Mallorca o la cúpula a la seu de l'ONU a Ginebra i s'interessa més per la seva obra que per l'espai que ocupa. Jo hauria tingut més respecte a l'espai.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.