Comunicació

Informació atòmica

El Punt i l'Avui són els diaris que més han informat sobre la candidatura d'Ascó a l'MTC, segons Media.cat

El Punt, amb 92 peces informatives i 32 d'opinió, i l'Avui, amb 56 peces informatives i 18 d'opinió, són els diaris catalans que van donar una cobertura més àmplia a la notícia de la candidatura d'Ascó al cementiri nuclear. A més, El Punt és l'únic rotatiu que ha projectat un ideari en contra que Ascó puga rebre els residus nuclears de tot l'Estat espanyol. Així ho indica l'informe Anàlisi del tractament en la premsa catalana de la candidatura d'Ascó per acollir un magatzem de residus nuclears, que l'Observatori Crític dels Mitjans (Media.cat) va presentar ahir al vespre a Tortosa. L'estudi ha estat realitzat pel periodista Daniel Camon i l'ambientòloga Sílvia Martín, tot analitzant l'edició de Barcelona d'El Punt a més de La Vanguardia, El Periódico i l'Avui durant nou mesos, des del desembre del 2009 –quan l'Estat va obrir el procés perquè els municipis presentessen les seues candidatures al magatzem temporal centralitzat (MTC)– fins a l'agost del 2010. Media.cat està impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils i la Fundació Escacc.

Els autors de l'informe van destacar que la majoria de les 334 peces publicades pels quatre diaris catalans (El Punt i l'Avui encara no compartien alguns dels seus continguts, i l'Ara encara no havia nascut) van ser monopolitzades per la polèmica política i pel conflicte social entre partidaris i detractors de l'MTC. De fet, més del 60% de les fonts analitzades eren polítiques, mentre que menys del 5% de les fonts eren científiques, ambientals, d'empreses i d'organismes amb responsabilitat energètica. El 41,92% de les peces eren “neutrals” sobre la candidatura d'Ascó, mentre que el 33,64% projectaven un ideari “favorable” al magatzem nuclear. El 25,45% dels textos projecten un ideari “en contra” del cementiri nuclear. El rotatiu amb un ideari favorable més marcat va ser El Periódico, seguit de La Vanguardia i de l'Avui. En canvi, El Punt –que versionava per a Barcelona les peces de l'edició del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre– projectava un ideari en contra, tot publicant tres editorials contraris a l'MTC. El Punt també va liderar la publicació de notícies motivades pels contraris a la candidatura d'Ascó (41,13%).

També al territori

Un altre informe, elaborat per la periodista flixenca Vera Talarn, també ha analitzat el tema en clau territorial. Són 336 articles publicats a El Punt, Diari de Tarragona, La Vanguardia i el setmanari La Veu de l'Ebre, de l'1 de gener fins al 30 de juny del 2010. El Punt va arribar a publicar 131 articles, 57 en portada. Al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, El Punt és el mitjà que va utilitzar més la crònica periodística (86%) per informar sobre el cementiri nuclear, i el que més va continuar informant sobre el tema en el segon trimestre del 2010.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.