Comunicació

La crònica

Històries del cor

El programa L'illa de Robinson, d'El Punt Avui TV, es va traslladar ahir a Girona per gravar un programa especial en un acte coorganitzat amb l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium i l'ADAC, per animar la gent a omplir la Meridiana l'Onze de Setembre, amb el crucial 27-S en perspectiva. El programa, que va tenir lloc a l'auditori Josep Irla i es va gravar per ser emès dilluns (20 h), va tenir una primera part centrada en continguts gironins de màxima actualitat en aquesta tardor candent, no només per motius estrictament polítics. El primer entrevistat va ser Salvador Sunyer, director de Temporada Alta, el gran festival de tardor de Catalunya amb els seus 110 espectacles i un alt percentatge d'estrenes, produccions pròpies i coproduccions. Sunyer va recordar que els grans festivals funcionen millor en ciutats petites i mitjanes, i va defensar l'obertura estilística de Temporada Alta més enllà del teatre (“els festivals que avui compten a Europa obren cada vegada més el seu ventall”) i la internacionalització sense complexos: “Un país com el nostre no té sentit si no està relacionat de tu a tu amb el món”.

L'impacte de la sèrie Joc de trons, arreu del món i ara mateix als carrers de Girona, va ser analitzat per tres experts en la matèria: la periodista Gemma Busquets, d'El Punt Avui, i dos membres del col·lectiu Els Bastards, el també periodista Lluís Simon i Jep Soler. Tots tres van destacar la força dels personatges i l'alt nivell d'una producció convertida en successora de Perdidos com a gran fenomen mundial dels fans de les sèries, que ja es calcula que visitaran massivament Girona: un escenari que previsiblement tindrà més presència a la sèrie que altres ciutats on s'ha rodat.

A continuació, Josep i Ramon Brugada, cardiòlegs banyolins de prestigi mundial com a descobridors, amb el seu germà Pere, de la síndrome Brugada, van remarcar que 3.500 persones moren sobtadament cada any a Catalunya, moltes més que en accidents de trànsit, i per això reclamen més recursos per a la investigació sobre la mort sobtada i argumenten que els 18 euros al mes que costa un desfibril·lador són una bona inversió per les vides que salva.

L'escriptor i periodista gironí Rafel Nadal va presentar a L'illa de Robinson la seva última novel·la, La maledicció dels Palmisano, en la qual hi ha un altre tipus d'històries del cor: passions i lluites contra el destí al sud d'Itàlia, entre les dues guerres mundials, protagonitzada per quatre dones que “són el pal de paller d'una família mediterrània”. Dones fortes, com la mare dels Brugada, que els encoratjava a marxar a l'estranger per formar-se. Ells, almenys, han tornat.

Nadal es va afegir tot seguit a la tertúlia que va completar el programa, amb les dues grans dates d'aquest setembre decisiu com a tema central, i Carles Puigdemont, Josep Sabaté (ANC), Marcel Mauri (Òmnium) i el periodista Vicent Sanchis esbrinant com batega el cor del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia