Comunicació

La finestra al món de TV3

Des que el 2012, es va tancar l'emissió per satèl·lit, internet és l'únic lligam amb l'exterior

3.537
accessos des de França va tenir la web TV3.cat per la Diada
3.401
des del Regne Unit
2.993
des dels Estats Units
2.736
des d'Alemanya
L'interès pel què passa a Catalunya es fa més que visible en determinats esdeveniments i TV3 és la via de connexió

Més de 200.000 usuaris únics van visitar el web de TV3 per la Diada. La dada remarcable, però, del seguiment a la xarxa dels actes, que incloïa la Via Lliure, és l'increment dels accessos des d'altres països, com França (3.537), el Regne Unit (3.401), els Estats Units (2.993) i Alemanya (2.736); unes xifres que suposen més del doble que la mitjana diària d'accessos des de l'exterior. L'interès pel què passa a Catalunya es fa més que visible en determinats esdeveniments –les eleccions d'avui són un altre exemple que cal afegir– i la cadena pública catalana esdevé la gran finestra al món. També ho és en la difusió i projecció de la llengua i la cultura del país. A més, per als catalans que resideixen a l'estranger, TV3 és molt més que una via de connexió, és un lligam també emocional.

El maig del 2012, TV3 va prescindir del seu canal internacional, en funcionament des de 1997, el qual, a través dels satèl·lits Astra i Hispasat es podia sintonitzar a Europa i a Amèrica, també a tot l'Estat. La decisió, emmarcada en la retallada pressupostària de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), va ser molt criticada per la comunitat catalana a l'estranger que va iniciar una recollida de signatures per impedir-ho.

Des de fa tres anys, doncs, arran del tancament de l'emissió per satèl·lit, l'única manera per a veure TV3 des de l'estranger és a través d'internet – www.tv3.cat – i veure així el senyal en directe o accedir als continguts de la cadena disponibles al servei del 3ala carta. La graella de TV3.CAT es realitza amb els continguts dels que la cadena catalana disposa de drets i en queden fora els que tenen reservats drets d'emissió com ara pel·lícules, retransmissions esportives, algunes sèries, inclosos alguns continguts d'animació del Super3, documentals i també alguns anuncis. Hi ha restriccions temporals per veure els continguts al servei 3alacarta. Segons expliquen fonts de TV3, per exemple, una sèrie setmanal que no és producció de TV3, el que es coneix com aliena, la cadena disposa dels drets pel 3alacarta durant set dies. Depenent de la temporada i del dia, es calcula que un 25% de l'emissió regular no es pot veure a través d'internet.

El canal 3/24 , en canvi, és l'únic de la CCMA que es pot veure sense restriccions a l'estranger. Des de TV3 s'especifica que quan hi ha una emissió conjunta amb TV3, ja siguin els Telenotícies o diferents especials informatius, el que no s'emet són les publicitats ni les promocions dels programes que mai es podrien veure per TV3.CAT per un problema de drets. De fet, el 3/24 és el segon canal més vist per internet amb un 35% per darrera de TV3 que té un 36%.

difusió de la llengua

Una de les missions de TV3 és la de difusió de la llengua i en aquest sentit els responsables de la cadena catalana són conscients del servei que els programes i sèries tenen com a material d'aprenentatge del català per a molts dels usuaris del web des de l'estranger. Així ho remarcava Roman Aragay, català resident a Munic, des de fa anys, i usuari del servei 3alacarta. Així no hi ha problemes per seguir, des de l'estranger, sèries com La Riera o la sèrie setmanal, Merlí. Molts catalans que resideixen a l'estranger es posen en contacte amb l'Oficina de Defensa de l'Audiència lamentant-se de que molts continguts de TV3 no es puguin reproduir fora de Catalunya. Consideren que l'oferta de TV3.CAT és “poc atractiva”. Així ho pensa, Manel Bargalló, un blanenc resident a la ciutat alemanya de Karlsruhe aviat farà deu anys. Bargalló destaca que, especialment pels infants i per a persones grans i no tan grans que “no saben o no els hi ve de gust tenir un ordinador connectat a la tele per veure TV3”, haurien de “tenir una tele en català fàcilment accessible”. “Fa ràbia veure com els gallecs per exemple tenen la seva tele via satèl·lit, però nosaltres no”.

El cas de la sèrie ‘Cites'

Una de les grans apostes de ficció de la temporada passada, la sèrie Cites, produïda per Arca Audiovisual, del grup Filmax, es podia seguir per internet i també estava disponible al servei del 3alacarta. La sèrie tenia molt de seguiment a la xarxa, també fora de Catalunya. És per això que va haver-hi indignació a les xarxes socials, quan es van deixar de difondre internacionalment els últims episodis de la sèrie. Segons va explicar l'Oficina de Defensa de l'Audiència de la CCMA, “la impossibilitat de veure els últims capítols acompanyada de la despublicació dels episodis ja emesos obeeix a l'exigència del distribuïdor internacional de la sèrie, per la qual cosa Cites només es pot seguir dins l'àmbit territorial espanyol i a Andorra”. En aquest sentit, TV3 vol donar a Cites un recorregut internacional i en el procés de negociació, un dels acords obligava a retirar els episodis en la seva emissió a internet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia