Comunicació

El dial més català

Augmenta el consum de ràdio en català, amb un 71,3% dels oients, mentre que un 44% ho fa en castellà; la millora de l'oferta hi ha contribuït, segons el CAC

Per tipologies, Flaixbac és líder en ràdio musical i RAC1 ho és en programació generalista

A diferència del que passa amb la televisió, l'oferta en català de la ràdio és la que té més seguidors al país. Els indicadors d'aquest augment del consum de ràdio en català són les xifres de la darrera onada de l'EGM: un 71,3% dels oients escolten ràdio en català, mentre que un 44% ho fan en castellà; els percentatges sumen més del 100% perquè hi ha persones que escolten més d'una emissora el mateix dia.

El Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) ha recollit les dades en un informe especial coincidint amb el Dia Mundial de la Ràdio. Cal destacar, a més, que les dues emissores líders a Catalunya, RAC1 (787.000 oients) i Catalunya Ràdio (593.000 oients), sumen gairebé un milió i mig d'oients diaris. La SER ocupa la tercera posició (337.000). També en la tipologia de ràdio fórmula musical, històricament feu de les emissores en castellà, la ràdio en català ha guanyat la partida. L'emissora musical més escoltada és Flaixbac (292.000 oients), seguida de Flaix (279.000) i de Los 40 Principales (277.000). Una altra dada a tenir molt en compte és el creixement del consum de ràdio per internet, ja que un 82,7% dels internautes de més de 18 anys declaren escoltar la ràdio en línia.

El president del CAC, Roger Loppacher, considera que aquest bon moment de la ràdio en català respon al fet que ha millorat l'oferta de ràdio en llengua catalana.”Ens agradaria que aquest model s'exportés també a la televisió, on hi ha un desequilibri molt acusat d'oferta en castellà”, va destacar. En el dial radiofònic es reben deu emissores d'àmbit nacional i vint d'estatal; a més de les locals.

Edició especial a Catalunya Ràdio

Veus històriques i actuals de Catalunya Ràdio participen avui en un especial d'homenatge coincidint amb el Dia Mundial de la Ràdio. A El suplement, Ricard Ustrell conversarà sobre la ràdio amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb qui analitzarà la situació del sector a Catalunya. A més, Joaquim Maria Puyal parlarà de la ràdio i la seva història i muntarà una falca de ràdio per la ràdio. A més, a l'estudi d'Icat.cat actuaran Llibert Fortuny, Litus i Pau de Nut, que faran versions de sintonies històriques. En aquest sentit es farà pública la sintonia més votada en el web de l'emissora. També es recuperarà El complot dels oients, amb Xavier Solà, i hi haurà “ràdio vintage” amb cantants i piano en directe. El programa s'escoltarà i a més es podrà veure en vídeo en directe, de les 11.00 a les 14.00h.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia