Comunicació

política internacional

mitjans de comunicació

Detenen la cúpula del Col·legi de Periodistes d'Egipte

La Fiscalia els màxims responsables de l'organisme d'haver donat empara a dos professionals perseguits per les autoritats

El president, el vicepresident i el secretari general del col·legi es neguen a pagar la fiança imposada pel fiscal

El president, el vicepresident i el secretari general del Col·legi de Periodistes d'Egipte han estat detinguts aquest dilluns a El Caire, en un nova escalada del conflicte obert entre les autoritats i la premsa del país nord-africà.

El màxim dirigent de l'òrgan professional, Iehia Qalash, i els membres del Consell administratiu Jaled al Balshi i Gamal Abdelrahim han comparegut durant 14 hores davant la Fiscalia acusats d'acollir a la seu del Col·legi dos periodistes acusats de difondre presumptament informacions falses sobre els quals pesava una ordre de recerca i detenció.

Després dels interrogatoris, el fiscal ha decidit imposar a cadascun dels detinguts una fiança de 10.000 lliures egípcies (uns 1.000 euros) per posar-los en llibertat, però tots tres s'han negat a pagar-la.

“La negativa del president del Col·legi i dels membres del consell de pagar la fiança posa l'Estat en un compromís, perquè si [el fiscal] canvia la seva decisió indicaria que estem davant una qüestió política, i si decideix que es mantingui la seva detenció, ens trobaríem davant un gran escàndol”, ha explicat a Efe l'advocat i activista Gamal Eid, que dirigeix l'ONG Xarxa Àrab per a la Informació de Drets Humans. Segons ell, el ministeri d'Interior egipci “està utilitzant” la Fiscalia per “venjar-se del Col·legi de Periodistes”.

Les autoritats rebutgen aquestes acusacions, defensen l'actuació de les forces de seguretat i des d'un primer moment han acusat Qalash d'encobrir els dos periodistes, Amr Mansur Badri i Mahmud al Saqa, acusats de manifestar-se il·legalment i intentar desestabilitzar el país.

Les relacions entre el ministeri d'Interior i l'òrgan col·legiat es deterioren des de fa mesos pels cada vegada més freqüents abusos contra la premsa i els periodistes.

Però no va ser fins al passat 1 de maig quan la crisi es va desbordar després que les forces de seguretat egípcies irrompessin a la seu del Col·legi per detenir Badri i a Al Saqa.

L'associació professional va denunciar l'actuació policial davant la Fiscalia per considerar que l'entrada d'agents a la seva seu violava les normes del Col·legi de Periodistes, que prohibeixen qualsevol registre del sindicat sense la presència d'un representant de la Fiscalia i del president del Col·legi o un representant seu.

Així mateix, els periodistes col·legiats van exigir, sense èxit, al ministre d'Interior, Magdy Abdelgafar, i al president egipci, Abdelfatah al Sisi, que presentessin disculpes.

Segons Eid, la Fiscalia ha de decidir ara si allibera els col·legiats o si ordena la seva presó preventiva per diversos dies.

L'activista no creu que la crisi oberta tingui una fàcil solució: “En un país democràtic, quan un responsable s'equivoca, fins i tot si és el president, demana perdó, però als països tirànics es vengen de la víctima i no es demanen disculpes”, ha apuntat.

Qalash ha insistit en declaracions a Efe que ell i els seus dos companys no pagaran la fiança i que esperen comparèixer davant la Fiscalia General. També ha assenyalat que han sol·licitat ser portats davant un jutge d'investigació per ser interrogats, però fins al moment la seva demanda no ha estat atesa.

Per la seva banda, l'assessor jurídic del Col·legi de Periodistes, Sayed Abu Zeid, ha defensat el fet que l'organisme acollís a la seva seu del Caire els dos periodistes.

Segons l'agència de notícies oficial MENA, Abu Zeid va dir durant els interrogatoris de Qalash, Al Balshi i Abdelrahim que el paper del Col·legi és defensar els seus membres i que les seves seus mai han acollit persones que estan fora de la llei.

Amnistia Internacional (AI) ha denunciat aquest dilluns les detencions, que ha descrit com “l'atac més descarat als mitjans de comunicació que ha viscut el país en dècades”.

“La detenció de les figures clau del Sindicat de Premsa mostra una perillosa escalada de les restriccions draconianes de les autoritats egípcies contra la llibertat d'expressió”, ha indicat en una nota la sotsdirectora interina d'AI per a l'Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica, Magdalena Mughrabi.

Segons l'informe de Reporters Sense Fronteres de desembre de 2015, Egipte és el segon país del món, darrere de Xina, amb més periodistes a la presó, 22 a dia d'avui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia