Comunicació

Els periodistes valencians lliuren demà els premis “Llibertat d'Expressió”

La Unió de Periodistes valencians l'atroga al diari britànic “The Guardian”

Recollirà el guardó l'editor en cap de l'àrea d'Internacional d'aquest rotatiu

L'acte tindrà lloc a les 12 del migdia a l'Aula Magna del Centre Cultural La Nau d ela Universitat de València estudi General i està previstra la intervenció del president d ela UPV, Sergi Pitarch i de Marta Hortelano, vocal de la directiva d ela Unió de Periodistes Valencians, entre d'altres.

La Unió de Periodistes Valencians lliura el seu Premi Llibertat d'Expressió coincidint amb el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa.

Enguany el diari britànic 'The Guardian' , que acaba de ser guardonat juntament amb The Washington Post amb el Premi Pulitzer al Servei Públic, rep el guardó —votat per majoria dels associats en l'assemblea del passat 22 de febrer.

Les raons per les quals ha estat adjudicat el guardó es fonamenta en haver fet front a les pressions del Govern britànic després de revelar el cas d'espionatge global per part dels Estats Units.

La Unió de Periodistes Valencians considera The Guardian i els seus periodistes com un exemple de professionalitat i de defensa de la llibertat d'expressió i del dret a la informació; per tant, mereixedors del Premi Llibertat d'Expressió 2014, un guardó que la Unió de Periodistes aprofita per a denunciar l'actuació autoritària i antidemocràtica del Govern britànic. Una actitud que està començant a fer-se massa habitual quan es tracta d'ocultar postures totalitàries d'estats democràtics amb l'únic argument de garantir la seguretat.

Sense periodisme no hi ha democràcia

C.M.

Els periodistes valencians mostren el seu més ferm compromís amb la defensa de la llibertat de premsa, a la qual consideren un pilar fonamental de la democràcia i element imprescindible de la convivència, el diàleg i el debat cívic. perquè consideren que la llibertat de premsa és un valor suprem de les democràcies que ha de conjugar-se amb altres drets individuals.

En són conscients que la millor manera d'enfortir la llibertat de premsa és l'exercici responsable del periodisme pels periodistes i els editors, basat en l'estricte compliment de les normes ètiques i deontològiques.

Per a la UPV, la llibertat d'expressió es debilita quan el periodisme es converteix en una font de manipulació, de sensacionalisme, de promoció d'odis i prejudicis i de defensa d'interessos espuris.

Són conscients que el periodista té la ineludible exigència de promoure els més alts estàndards ètics en l'exercici diari de la seua tasca, siga en el suport que siga, entenent que el periodisme deu per damunt de tot lleialtat als ciutadans i al seu dret a la informació .

Per als periodistes valencians, la llibertat de premsa continua patint un alarmant increment de les restriccions, com són les rodes de premsa sense preguntes, els continguts enllaunats elaborats pels partits, els blocs electorals i les iniciatives de diferents institucions de limitar el dret d'informació, a més de la pressió que resisteixen cada dia periodistes per part de determinats editors o de mitjans de caràcter públic.

La reducció de periodistes a les redaccions, les rebaixes salarials i la substitució de periodistes experimentats per becaris i contractats als quals es paga salaris indignes i que difícilment podran resistir les pressions dels poders per la seua inseguretat laboral.

El buit de les redaccions com a conseqüència de la crisi no només ha provocat que es registre massa sovint una considerable baixada en la qualitat dels continguts en els mitjans de comunicació, ara absents de persones experimentades amb memòria del que ha passat en els seus entorns, sinó que ha modificat els sistemes de treball i ha obligat a reinventar-se a centenars de periodistes acomiadats dels seus llocs de treball, convertits ara en emprenedors i en responsables de les seues pròpies empreses periodístiques.

D'aquesta manera han eixit nous mitjans que naixen amb la virtut d'estar fets per professionals del periodisme. Sens dubte és un pas important i una bona notícia per als ciutadans, pel que suposa d'augment de la informació i de la pluralitat, encara que cal reconéixer també que el camí és encara difícil en els seus inicis i que els projectes han de comptar amb els suficients estudis previs i finançament, per garantir la seua viabilitat, evitant així un fracàs no desitjat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia