cultura

VIGGO MORTENSEN

ACTOR

“La poesia és un art que no desapareixerà mai”

El conegut actor va actuar a Premià de Dalt recitant poesia dins el cicle Escenarts

S'emmiralla en les “coses quotidianes” per donar forma als seus versos

Reconeix que haver format part del repartiment del ‘Senyor dels anells' li ha obert portes

Un artista polifacètic.
Pràcticament tothom coneix la faceta d'actor de Viggo Mortensen, principalment gràcies al seu paper com a Aragorn a l'aclamada trilogia del ‘Senyor dels anells', dirigida per Peter Jackson. Mortensen també ha treballat en films com ara ‘Una història de violència', de David Cronenberg, o ‘Promeses de l'est', del mateix director. L'actor també s'ha endinsat en altres disciplines com ara la poesia, la música, la fotografia o la pintura. Entre d'altres, el 2002 va fundar l'editorial especialitzada en art Perceval Press.
Interpretar Aragorn a la gran pantalla és evident que m'ha donat més oportunitats

Viggo Mortensen, actor nord-americà d'ascendència danesa conegut mundialment pel seu paper d'Aragorn al film El Senyor dels anells, va actuar dissabte a Premià de Dalt en el marc del festival Escenarts. Mortensen, acompanyat del pianista Rafel Plana, va oferir un recital en què va fer un repàs dels seus poemes editats sota el títol de Cançons d'hivern.

Què el porta a actuar en un municipi com Premià de Dalt?
Tenim l'honor de ser aquí (en Rafel i jo) perquè ens hi va convidar l'Ajuntament de Premià de Dalt. És un teatre molt bonic i un espai força íntim. El que intentem oferir en l'espectacle és una conversa amb el públic i és agradable fer-ho en un espai com aquest.
Se sent còmode actuant en llocs petits?
No, cada vegada que dic que ho faré penso que és un error brutal [riu]. Ara seriosament, penso que és un bon moment per establir una conversa a tres bandes i compartir els sentiments amb el públic.
Vostè toca moltes disciplines artístiques. Creu que la poesia està infravalorada?
La poesia és un art que no desapareixerà mai, sempre hi serà. A un poeta no li paguen el que cobra Lionel Messi, evidentment, però mai ha estat així. Molt poques excepcions hi ha en la història de la literatura en aquest sentit. Sí que hi ha novel·listes que tenen la sort que els paguin molt, i no sempre per treballs massa interessants, per cert... Però tant els poetes com els escriptors en general no guanyen gaires diners. La poesia és una altra manera de comunicar. El que m'agrada a mi és el fet que el teatre és diferent del cinema perquè actues en directe i passa el que ha de passar, amb els errors inclosos, i hi ha una connexió immediata amb el públic. En el cine o a la televisió sempre es pot recórrer al muntatge o fer una altra presa. En poesia, és una cosa més personal.
En què s'inspira alhora d'escriure els seus poemes?
Les coses que més m'interessen a mi són les quotidianes. Els fets normals, el dia a dia... Sota aquests pensaments hi és tot. Per mi, les petites coses de la vida són molt interessants.
L'inquieta que la gent el vingui a veure només per la seva popularitat com a actor?
No hi penso, en això [riu]. Jo ja feia recitals de poesia als anys 80, molt abans que fos conegut com a actor. Després del Senyor dels anells encara em venia a veure més gent, és clar! I si feia una exposició de fotografies s'omplia de gent, quan abans de la trilogia només hi venien sis persones.
En quina faceta artística se sent més còmode?
Per mi totes elles estan vinculades. Són una sola cosa: compartir el que un veu, sent, pensa i recorda. Per exemple, en la meva actuació llegeixo poemes actuals o alguns que vaig escriure fa anys. Cada vegada que els llegeixo surten d'una manera diferent. Però sempre recordo on i com va sorgir el poema en qüestió.
Que ha significat per a vostè haver interpretat el personatge d'Aragorn a l'aclamada trilogia del Senyor dels anells?
Interpretar Aragorn a la gran pantalla m'ha donat més oportunitats. M'ha permès treballar amb directors que volien posar en marxa produccions complicades de finançar però també serveix per a altres coses. Per exemple, que et vinguin a veure al teatre Romea o a Premià de Dalt en un recital de poemes. Si la gent et coneix perquè has fet una pel·lícula o perquè ets músic vénen a veure't. És així.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic