cultura

festa major

La llibertat d'expressió fa ple

Els colomencs esgoten en 28 minuts les 220 invitacions per gaudir de l'actuació de la companyia Títeres desde Abajo

L'Ajuntament contracta els titellaires detinguts a Madrid en un gest a favor de la llibertat d'expressió

El blog de la companyia Títeres desde Abajo ja feia presagiar que l'espectacle que va exhibint per diferents punts de la geografia no deixaria indiferent a ningú. I que l'episodi del febrer, quan els titellaires Afonso Lázaro i Raul García van ser detinguts i empresonats per exhibir un cartell on es llegia Gora Alka ETA (acusats d'un delicte d'enaltiment del terrorisme), no faria més que accentuar la seva visió satírica de la realitat que els envolta. “Instruccions de seguretat per a l'espectador: en cas d'escoltar la síl·laba ETA, calmi's i asseguri's de no confondre-la amb piruleta o bicicleta. Atenció a l'argument i al context. Tot i això per la seva seguretat s'obrirà un dispositiu automàtic que desprendrà mocadors per tapar oïdes i ulls. Ajuda els menors proper”, s'adverteix l'assistent.

Aquell episodi, pel qual els dos artistes encara passen comptes mensualment davant la justícia, els va costar dormir unes quantes nits entre reixes però també va despertar la consciència de molts ciutadans i organitzacions, que van denunciar la censura patida pels dos titellaires andalusos. Entre les administracions que van voler mostrar una defensa sense reticències de la llibertat d'expressió hi ha l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet (governat pel PSC). El govern municipal va contractar Títeres desde Abajo i els colomencs van superar les expectatives generades. El dia en què les invitacions per a l'espectacle es van distribuir, en només 28 minuts ja estaven esgotades. Els titellaires van omplir dos cops la sala petita del Teatre Sagarra però l'haurien omplert unes quantes més, vista la resposta obtinguda.

L'espectacle exhibit ahir per partida doble, En la plaza de mi pueblo, és només apte per a qui sap afrontar la vida amb sentit de l'humor. I per als bon entenedors de la sàtira i la ironia. Abunden les al·lusions a la família Reial, amb caps rodant, infantes obligades a treballar el camp i un rei Joan Carles que, un cop jubilat, s'ha sumat a la companyia andalusa i ara fa bolos pels pobles. Un rei, per cert, que acaba mantejat pels espectadors.

Tampoc no s'estalvien crítiques als militars, ni als periodistes carroñeros (els artistes no concedeixen entrevistes a cap tipus de mitjà de comunicació). Ni referències a l'episodi viscut al febrer, com quan un dels dos artistes presenta l'altre com “company de gires, de muntatges i de cel·les”. Els més ben parats, el poble que ocupa cases buides i segueix cantant o els ciutadans que són capaços d'unir forces en les situacions extremes, exemplificat amb una versió mot personal del conte La sopa de pedres. “Els valors d'aquest conte se'ns han vist reforçats amb els darrers esdeveniments viscuts”, van subratllar.

La participació de Títeres desde Abajo a la Festa Major de Santa Coloma no ha estat del grat de tothom. El grup municipal del PP en va demanar la suspensió de l'espectacle, en entendre que “no es pot pagar amb fons públics qui no entén el dolor aliè”. El govern, un cop més, va apel·lar a la llibertat d'expressió en defensa de la seva decisió. De fet, sense els fets que van conduir els dos titellaires a la presó, Santa Coloma ni tan sols els hauria convidat. “A les sales on anem hi ha dret d'admissió, agrairíem que els nous censors i cremadors de llibres s'abstinguin de venir”, prega el text de presentació de la companyia.

Expectació màxima
Hi havia molta curiositat per conèixer el treball que realitza la companyia de titellaires, com demostra el fet que els colomencs van esgotar les invitacions pocs minuts després que s'obrissin les taquilles del Teatre Sagarra. Es van esgotar les 220 invitacions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia