cultura

patrimoni

Atribueixen a Salvador Dalí un rellotge de sol de Cabrils

L'obra de ceràmica està situada a la façana de la masia de Can Serraclara, que l'artista surrealista freqüentava als estius

El Museu Municipal ja s'ha posat en contacte amb la Fundació Gala-Dalí

A Cabrils hi ha qui explica que recorda veure pel poble un jove Salvador Dalí. És sabut que de petit venia a passar les vacances d'estiu a la masia de Can Serraclara. Les dues famílies tenien amistat i els contactes no es van perdre mai amb l'artista. Els Serraclara era una nissaga de la burgesia barcelonina titular d'un bufet important d'advocats i amb una clara tradició política. Josep Maria Serraclara Costa va tenir diversos càrrecs a l'Ajuntament de Barcelona. “Hi ha fotografies familiars on es pot veure Dalí passant-hi les vacances i també la casa amb i sense el rellotge”, explica la directora del Museu Municipal, Laura Bosch. Una documentació inèdita que sortirà a la llum aquesta tardor arran de la publicació que està ultimant Joan Sala i que es presentarà a Cabrils.

La relació de l'artista surrealista amb el poble hauria deixat un llegat. La mateixa directora del Museu Municipal dóna per fet que el rellotge de ceràmica que llueix a la façana de la masia, ara convertida en el restaurant Can Nin, és obra de Salvador Dalí. Són moltes les confluències que ho fan sospitar, tenint en compte que la ceràmica no porta la signatura de l'artista.

Al centre de la imatge hi apareix un taronger amb un llaç blau lligat al tronc. “Si ens fixem bé en el traç del llaç podem resseguir les seves inicials S i D”, assegura Bosch, que ja ha enviat tota la documentació i s'ha posat en contacte amb la Fundació Gala-Dalí. “L'altre rellotge de sol que existeix de Dalí és a París i nosaltres tindríem el segon”, apunta Bosch.

De la iconografia del rellotge es reflecteix molt bé la vida al poble i s'identifica al territori. A mà dreta destaca un gran duc, posat damunt una branca, i a l'esquerra un pollastre blanc, amb la cresta i les barbetes vermelles. Pels voltants hi ha decoració floral que, per les fulles, podria tractar-se de clavells, segons diu Bosch en la descripció del seu treball. Les hores van de 6 a 18, amb numeració àrab, i a la llegenda inferior s'hi pot llegir “Sols conto las horas llvminosas”.

La descoberta del rellotge de sol forma part d'un inventari més extens que ha portat a terme la directora del museu a tot el municipi que ha permès inventariar fins a 50 rellotges que es poden observar tot passejant pel poble. Segons explica ella mateixa, la voluntat és poder editar el catàleg amb la finalitat de donar a conèixer aquest patrimoni. “És un orgull veure que la gent els continua conservant i que en ple segle XIX, que tots anem pendents del temps, ens hi puguem fixar”, apunta. La majoria dels rellotges de sol estan pintats a la façana però també n'hi ha de ceràmica i una desena que s'han pogut documentar, tot i que els masos on estaven han desaparegut.

LA FRASE

L'altre rellotge de sol que existeix de Dalí és a París, i nosaltres tindríem el segon
Laura Bosch
DIRECTORA DEL MUSEU cOL·LECCIÓ MUNICIPAL DE CABRILS

Restaurat el rellotge de l'església

Els veïns de Cabrils han seguit pas a pas el procés de restauració del rellotge de sol de l'església. Des del Museu Municipal s'han impulsat els treballs que han portat a terme els restauradors Josep i Albert Moller. Ells mateixos s'han encarregat de donar explicacions de les tècniques que han fet servir per retornar l'aspecte original al rellotge situat a la façana de ponent, datat del segle XVIII. Des del mateix museu, la regidoria de Cultura i des de la parròquia de la Santa Creu es volen impulsar noves visites per tots aquells que no han pogut veure conèixer els detalls. “Ha calgut molta feina de recerca perquè no estava documentat enlloc. Ara ja tenim la plantilla a l'arxiu”, diu satisfeta la directora del museu. L'Ajuntament haurà destinat prop d'un miler d'euros als treballs. “Són diners ben invertits, perquè estem parlant del patrimoni de tots, perquè l'església es va aixecar amb l'esforç dels veïns”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA