cultura

Paleontologia

Un segle de dinosaures

Una exposició commemora els cent anys de les primeres excavacions de dinosaures a Catalunya

La primera resta fòssil de dinosaure es va trobar el 1916 durant les obres de la presa de Sant Antoni

El Museu de la Conca Dellà d'Isona ofereix, des de divendres fins al 15 de gener, l'exposició commemorativa dels cent anys d'excavacions de dinosaures a Catalunya, una mostra temporal que es va inaugurar al juny passat a Talarn –municipi on es va excavar la primera resta– i que ja ha fet l'itinerari per la Masieta de Mont-rebei, Salàs de Pallars i la Pobla de Segur.

L'exposició rememora el començament de la paleontologia de dinosaures a Catalunya. Tot es remunta a mitjan 1916, quan les obres de construcció de la presa de Sant Antoni, a Talarn, van permetre extreure un fòssil que va esdevenir la primera resta de dinosaure trobada a Catalunya. El fòssil, després de passar per la Universitat de Barcelona i el Museu de Geologia, no va ser estudiat fins a l'any 2010, quan paleontòlegs de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i de la Universitat de Saragossa van concloure que aquell os era el fèmur dret d'un titanosaure d'uns 70 milions d'anys d'antiguitat. En temps geològics, això situava aquest animal poc temps abans que els dinosaures terrestres desapareguessin de tot el planeta.

L'exposició Dinosaures de Catalunya: un segle de descobertes, comissariada pel cap del grup de recerca de faunes del Mesozoic de l'ICP i director del Museu de la Conca Dellà, Àngel Galobart, i pel coordinador del projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec, Guillem Puras, explica la història d'aquest fòssil, que va suposar el tret de sortida de noves troballes a la presa de Talarn i a altres punts amb restes de dinosaures del Pirineu i també va ser el punt de partida de la investigació en aquest camp. A més, la mostra també rememora la primera excavació amb esperit específicament científic de restes de dinosaures a Catalunya, que es va produir l'any 1954, quan el paleontòleg alemany Walter Georg Kühne va realitzar prospeccions en diversos punts del Pirineu i Prepirineu. Els millors resultats els va obtenir en els jaciments d'Orcau, on va excavar diverses restes d'un dinosaure el coll del qual no es va acabar d'extreure fins a l'any 2014. Actualment les restes estan en procés d'estudi al Museu de la Conca Dellà.

L'exposició té el suport econòmic de l'Institut per al Desenvolupament i Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (Idapa) i l'Institut d'Estudis Ilerdencs. Aquesta proposta cultural forma part de les activitats organitzades dins el marc del projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec. Aquesta iniciativa, impulsada per l'Ajuntament de Tremp, va néixer amb la voluntat d'implementar un model de desenvolupament i de gestió de l'excepcional patrimoni geològic, paleontològic i miner que hi ha al Pallars Jussà i el territori que l'envolta.

Fins al dia 15 a Isona
La mostra és itinerant i es podrà veure fins al 15 de gener al Museu de la Conca Dellà. Ja ha passat per Talarn, la Masieta de Mont-rebei, Salàs de Pallars i la Pobla de Segur.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona