cultura

MATARÓ

Els Pastorets més antics de Catalunya

El Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró conserva un manuscrit de la tradicional representació nadalenca datat a la ciutat el 1766

El llibret està escrit en castellà però té la particularitat que totes les acotacions són en català

El Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró conserva un manuscrit excepcional que, segons els primers estudiosos que hi han tingut accés, conté el que podrien ser els Pastorets més antics de Catalunya. Es tracta d'un petit llibret de 260 pàgines escrit a mà, datat a Mataró el 1766 i que duu el títol Lo Acte del Naxament del Niño Jesús, altrament anomenat Los Pastorets, signat per Manuel Verdaguer. El director del museu arxiu, Nicolau Guanyabens, va assegurar ahir que és el text de data coneguda en el qual s'esmenta el mot pastorets per primera vegada al país. Malgrat aquest títol, l'obra està redactada en castellà i segueix la tradició dels Autos del Nacimiento del segle XVII, però amb la particularitat que totes les acotacions estan escrites en català.

El descobriment, que es pot veure actualment al Museu de Mataró com a peça destacada de l'exposició Qui sóc vull contar-vos..., que commemora els cents anys dels Pastorets de Mataró de Sala Cabanyes, és relativament recent. El museu arxiu va tenir coneixement del manuscrit el 2012 a través de la donació que va fer a l'entitat un veí de la ciutat, Carles Aguilera, procedent de la seva biblioteca particular. Tot i que de l'autor del llibret se'n saben poques coses, el filòleg Jordi Malé, que ha estat l'encarregat d'analitzar a fons el document, manté que com a mínim es pot confirmar que Manuel Verdaguer va viure a la capital del Maresme i que era “mestre de minyons”. De fet, així ho va deixar escrit a la peça que ara custodia el museu. L'estudi sobre aquest preuat document està previst que es publiqui en la revista Fulls del Museu Arxiu el mes que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TRADICIONS

El Ple de l’Ascensió aprova la celebració de La Patum de Berga

BERGA
Llagostera

El Festival Espurnes viu la seva edició de més èxit

Llagostera
CULTURA

Mor Roger Corman, icona del terror i mestre de grans cineastes a Hollywood

Música

‘Zorra’ no convenç i situa Espanya a la cua d’Eurovisión 2024

Malmö (Suècia)
La crònica

Blanes estén una catifa vermella

La crònica

Dia de flexió i de reflexió en el festival Trapezi

música

Grabu: “Faig una música que aquí és poc habitual”

girona
Cinema

‘Mexican Dream’, de Laura Plancarte, corona el palmarès de DocsBarcelona

Barcelona
Arts escèniques

El Festival Z acollirà 16 projectes escènics

Girona