cultura

Música

novetat discogràfica

Violí del segle XXI

Joel Bardolet enregistra el seu primer CD en solitari amb un repertori orientat a mostrar la diversitat de la música contemporània i editat per un nou segell: Seed

‘Intertwined Paths' inclou peces de Kurtág, Miquel Oliu, Balz Trümpy, Pärt i Alessio Pianelli

Música contemporània, però connectada amb el passat. Aquesta és la filosofia d'Intertwined Paths, el primer CD que presenta en solitari el violinista vigatà Joel Bardolet, que l'ha enregistrat amb el nou segell discogràfic Seed. I perquè quedi clara aquesta vocació, la primera peça és la Fantasie n. 7 en E-flat major for violin ornamentada per György Kurtág, un dels compositors més “estimats” de Bardolet. “La música del barroc donava llibertat als intèrprets per a fer ornaments i afegien i treien notes per aconseguir una interpretació més personal; en el cas de Kurtág acosta la música de Telemann al nostre segle, però respectant una continuïtat i mantenint, per exemple, la connexió tonal.” De Kurtág també interpreta Tre pezzi per violino e pianoforte, op. 14E (1979).

Altres dels compositors aplegats en el CD són Miquel Oliu, de qui el violinista ha enregistrat El inabastable perfil for violin and piano (2015), una peça que va obtenir el premi Reina Sofía de composició; Balz Trümpy, amb Intertwined Paths, six pieces for violin (2001-2002), un músic que Bardolet va conèixer a Basilea i amb qui de seguida va tenir una bona connexió; Arvo Pärt, amb Spiegel im Spiegel for violin and piano (1978), i Alessio Pianelli, amb J2728A-LOST for violin and cello (2016), un violoncel·lista italià que intervé també en l'enregistrament i que ha treballat diversos cops amb Bardolet,igual que el pianista Marco Scilironi, que també hi ha participat.

“Molta gent té por de la música contemporània, però n'hi ha de fantàstica i més fàcil d'entendre que la del passat”, afirma Bardolet, que en el CD ha volgut mostrar també la varietat de registres i estils. “Personalment m'agrada tocar la música contemporània com si fos antiga i l'antiga com si fos contemporània.”

Joel Bardolet (Vic, 1987) és el concertino de l'Orquestra Camara Musicae de Tarragona i actualment és un dels tres músics residents de la Fundació Catalunya-La Pedrera, on el març farà un tercer i darrer concert. Una de les particularitats en la manera de tocar de Bardolet –un revulsiu per la seva extraordinària personalitat musical– és no tenir por de les imperfeccions: “Tothom s'equivoca i el que no vull fer és canviar coses per no fallar, tal com fan sovint les escoles: prefereixo arriscar-me sense tenir por de les imperfeccions, i això no sempre és fàcil.”

Intertwined Paths va ser enregistrat l'estiu passat a l'Espai Ter de Torroella de Montgrí i presentat en concert a L'Atlàntida de Vic el 18 de desembre amb la sala plena de gom a gom. L'àlbum representa, a més, el número 2 d'un nou segell discogràfic, Seed, que es caracteritza per la presentació molt acurada dels CD, que inclouen un llibret en català, castellà i anglès. El primer, Portrait, amb el Quartet Gerhard, va sortir l'octubre passat, i el tercer està previst pel maig, Moments, de Carles Marigó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lluís Riera
Novel·lista

“Volia escriure un ‘thriller’ negre i cru ambientat a la Catalunya interior”

Barcelona
MÚSICA

Músics d’Els Pets, Umpah-Pah, Sopa de Cabra i Lax’n’Busto homenatjaran Marc Grau

barcelona
CRÒNICA

Lucia Fumero enamora a Vic amb el seu ‘Folklore’

art

Sala Dalmau, 45 anys i com el primer dia

barcelona
còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo

música

Les festes de la Mercè homenatjaran Zeleste amb un gran concert

barcelona