cultura

Gastronomia

Ametlles amb més llum

El dolç típic de la festa manresana s'ha reformulat i actualitzat gràcies a la iniciativa de la UManresa-FUB

Cinc pastisseries de la ciutat han elaborat el producte, 100% artesà

Les ametlles de la Llum de Manresa estan documentades des de mitjan segle XIX. Van aparèixer per endolcir el miracle de la Llum i fa prop de dos segles que coprotagonitzen aquesta festa manresana, que se celebra el 21 de febrer. Fins ara, les componia una ametlla torrada recoberta d'una capa granulada i dolça de diferents colors i, des de fa anys, es produïen industrialment fora de la ciutat. Però una iniciativa de la UManresa-FUB, administradors de la festa d'enguany, ha permès renovar el producte i adaptar-lo als gustos del segle XXI. Hi han col·laborat diversos pastissers artesans amb l'assessorament de la Fundació Alícia.

El nou producte conserva l'essència de l'original –una ametlla torrada a l'interior–, però es revesteix d'una forma diferent: la cobertura deixa de ser un confit per convertir-se en un recobriment de praliné d'ametlla amb xocolata amb llet i una capa externa de xocolata amb granets d'ametlla. Teresa Solé, comissionada de la FUB per a l'administració de la festa, explica que els pastissers es van “engrescar” de seguida en conèixer la idea. Un d'ells, Salvador Pérez, detalla: “Estan fetes a mà, una a una, i es treballen tres cops per aconseguir la textura i el gust final.”

Es poden adquirir a les pastisseries que han participat en l'elaboració –Cucurella, Cigne, KKO, Llaminadura i Sobrevias–, que aquests dies no n'han parat de vendre. També es podran tastar avui –en la rebuda de la Llum que es farà a l'església del Carme– i demà passat, dia de la festivitat de la Llum, quan també es podran veure els balls de la imatgeria i els pilars dels Tirallongues, gaudir de la tronada manresana i dansar en els balls populars participatius del rossinyol i la bolangera de Manresa.

Enriquir les festa amb art

Les festes de la Llum estan compostes per moltes branques: hi ha tradició, hi ha gastronomia i també hi ha art. Justament avui, tindran lloc dos esdeveniments que, en paraules de la regidora de Cultura, Anna Crespo, “enriqueixen la festa amb art”. Es tracta de l'encesa de la nova Llum i dels jardins de Llum. El primer acte es farà a les set de la tarda i permetrà veure el centre històric il·luminat amb milers d'espelmes. El segon es farà de set a nou del vespre, també al nucli antic. És un itinerari artístic que juga amb els dos elements que caracteritzen la festa manresana: la llum i l'aigua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]