cultura

Premi

Teresa Solana guanya el premi Roc Boronat

L'autora barcelonina s'endú la 19a edició del premi que atorga l'ONCE i publica Ara Llibres

‘Matèria gris' és un recull de vuit relats independents de gènere negre

El premi Roc Boronat arriba a la 19à edició mantenint una línia ascendent. La premiada ha estat Teresa Solana (Barcelona, 1962), pel recull de vuit relats llargs que conformen Matèria gris, que el maig vinent serà publicat per Amsterdam, de l'editorial Ara Llibres.

El concurs que convoca l'ONCE té dos grups, un per a persones cegues o amb discapacitat visual greu –dotat amb 900 euros– i el de novel·la breu o relats –dotat amb 6.000 euros– que és obert a tota mena d'autors majors de 18 anys. “De la primera categoria se'n van presentar cinc originals i de la segona 73, un augment del 50% respecte a l'any passat”, va comentar Xavier Grau, delegat territorial de l'ONCE a Catalunya, i membre del jurat, format també per Ester Franquesa, Manel Forcano, Vicenç Villatoro, Leandro Lamor, Joan Carles Girbés, Lolita Bosch, Enric Botí i Valèria Gaillard.

L'èxit crida l'èxit

Joan Carles Girbés, editor d'Ara Llibres, que fa tres anys que publica el guanyador del Roc Boronat –és l'únic premi de l'editorial–, estava molt satisfet de la qualitat de Matèria gris. “Pensem que l'èxit de La ràbia, de Lolita Bosch –guardonada l'any passat–, ens ha ajudat que rebre tants originals i, per proporció, n'hi ha hagut de més qualitat”. Alguns dels guanyadors d'edicions passades són Xevi Sala, Bel Olid, David Nel·lo, Jaume Benavente...

De la desena de títols finalistes, la meitat eren narracions. “El doble repte que ha superat Solana era el fet de ser relats i, també, de gènere negre, quan no és un premi orientat cap aquí”, fa afegir Girbés.

“L'obra de Solana està carregada d'humor, ironia i sàtira com a vehicle per fer crítica social i denúncia, com ara de la violència masclista. I tot amb un joc d'històries independents entrellaçades a través dels personatges que van d'un relat a l'altre; però el joc va més enllà, amb relacions més subtils que conviden a la relectura”, va concloure l'editor.

Biblioteca de l'ONCE

Teresa Solana ja fa anys que té algunes obres en format sonor i també en braille, amb l'afegit que “els més de 50.000 títols de la nostra biblioteca estan triats per demanda dels lectors, és el nostre criteri per construir el fons”, va comentar Grau.

Teresa Solana, que actualment viu a Oxford i a més de narradora és traductora, ja havia publicat un recull de relats, Set casos de sang i fetge i una història d'amor, a més de ser la creadora de dues sèries de novel·les, les protagonitzades pels bessons Masdéu i per la inspectora dels Mossos Norma Forester. A més d'alguns títol infantils.

Sobre Matèria gris explica que “quan vaig començar a escriure el segon relat ja vaig veure clar el joc de fer aparèixer els personatges saltant de conte”. Per exemple, una noia veu un assassinat comès per dos sicaris que després retrobem en un altre conte, com també a la víctima, en un tercer. Tot i que són contes llargs, “com a escriptora una de les feines que més faig és tallar”.

“No parteixo tant de l'argument com dels personatges”, per això tot està molt focalitzat en els personatges. “Són històries de Barcelona, tot i que hi ha altres escenaris, però tots els personatges són d'arrel clarament barcelonina”, detalla l'autora.

Homenatge a Andreu Martín

El lliurament del premi ha tingut lloc al llarg d'una cerimònia a l'auditori de l'ONCE en una vetllada en què també s'ha fet un homenatge a Andreu Martín, un dels mestres de la novel·la negra i policíaca. Se li ha lliurat un exemplar en suport sonor de les obres Jutge i part i també de Corpus dellicti: els vampirs existeixen. Jo en sóc un.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo

música

Les festes de la Mercè homenatjaran Zeleste amb un gran concert

barcelona
cinema

‘Segundo premio’, d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, lluitarà pels Oscar

Barcelona

Juls publica ‘Papallones’, el primer single del seu àlbum de debut

GIRONA
TEATRE

La Sala Beckett s’abona a la comèdia àcida

BARCELONA
Música

Marc Lloret: “El sector musical català s’ha rejovenit a l’escenari i a les oficines”

VIC