cultura

pintura

novetat editorial

Mirabent, entre flors i sostres

Una monografia d'Isabel Coll reivindica l'obra del pintor del segle XIX del Saló dels Miralls del Liceu

El Saló dels Miralls del Liceu, el paranimf de la Universitat de Barcelona, l'Ateneu Barcelonès... són espais on és possible admirar en directe l'obra del pintor Josep Mirabent i Gatell (1831-1899), artista entre el romanticisme i el premodernisme que ara és reivindicat en una monografia escrita per la historiadora de l'art Isabel Coll. Mirabent va ser un pintor decorador molt reclamat a l'època i va deixar una gran producció però la seva obra no ha estat prou estudiada fins ara.

Josep Mirabent, nascut a Barcelona però resident a Sitges fins a l'adolescència, va realitzar una gran quantitat de decoracions d'edificis, esglésies, cases particulars i botigues de la Barcelona del segle XIX. Un dels seus treballs més coneguts va ser la direcció de la decoració del Saló dels Miralls del Liceu, després del primer incendi del teatre el 1861. D'aquest espai destaquen pintures com la central del sostre, Apol·lo i les Muses, inspirada en Ingres, segons indica Isabel Coll.

Mirabent va realitzar part de la decoració del paranimf de la Universitat de Barcelona; de l'anomenada sala de les revistes de l'Ateneu Barcelonès, espai que ara porta el nom de l'artista, i va col·laborar en la decoració de l'església de Montserrat.

El pintor va destacar també en la pintura de cavallet de flors d'inspiració holandesa amb gran èxit, fins al punt que un crític francès el va qualificar d'“àngel de les flors”.

Coll, que és parenta del pintor, lamenta el desconeixement en l'actualitat sobre aquest artista i el fet que sempre s'estudiïn els mateixos creadors d'aquesta època. “Mirabent no és ni Mir, ni Casas, ni Rusiñol. Sempre acabem veient exposicions dels mateixos artistes però hi ha una gran quantitat d'artistes del segle XIX que no es coneixen ni s'estudien mai”, assegura l'autora de la monografia.

El llibre ha estat editat per la Fundació Ave Maria de Sitges, dedicada a persones amb discapacitat intel·lectual, a la qual aniran els beneficis de la venda del volum. La fundació, que disposa d'un important fons d'art, ha rebut la donació de més de quatre-cents dibuixos i alguns olis de Josep Mirabent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona