cultura

Cultura

Troben unes escultures de bronze “excepcionals” en una excavació a Tarragona

Les peces, part d'un llit romà per estirar-se a menjar, s'han localitzat al solar de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil

Daten d'entre el segle I a.C. i el II

Les excavacions arqueològiques al solar de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil a Tarragona, on ara l'Ajuntament té prevista la construcció d'habitatges protegits, han permès fer “una de les descobertes més importants dels darrers anys sobre Tàrraco”, segons va detallar ahir la regidora de Patrimoni, Begoña Floria. Els arqueòlegs han descobert dues peces escultòriques de bronze –d'entre dotze i tretze centímetres– que representen el cap de dues mules i que servien com a decoració d'un triclini, és a dir, el llit que feien servir els romans per menjar estirats.

Les peces destaquen tant pel material amb què estan fetes –el bronze solia fondre's i se'n conserven poques restes– com per la qualitat de l'escultura i la seva funció, ja que eren els respatllers del llit –anomenats fulcres–, un tipus de peça escassament documentat a la península Ibèrica. “Tenim referències de peces similars a Itàlia”, va detallar Judit Ciurana, l'arqueòloga d'Eos Arqueologia que ha dirigit els treballs. Les escultures daten d'entre el segle I abans de Crist i el II.

“Aquest tipus de llits per a banquets són peces molt luxoses i sofisticades”, va explicar Ciurana. Les peces s'han trobat entre les restes de la casa romana extramurs localitzada al solar, tot i que en un estat desigual. “Una peça estava en condicions perfectes, però l'altra estava molt fragmentada”, va explicar Pau Arroyo, que s'ha encarregat de la restauració de les dues petites escultures. Els arqueòlegs creuen que el llit de què formaven part estava decorat amb motius vinculats a Bacus, déu romà del vi i la festa, que era un tema habitual en aquest tipus d'elements.

La troballa estarà exposada del 2 al 5 de maig, de 8 a 15 hores, a la seu del Museu d'Història, a la Casa Castellarnau. Després, serà la Generalitat i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona els que decidiran el lloc d'exhibició.

LA FRASE

El tipus d'element que són les fa excepcionals. A Catalunya són segurament úniques
Judit Ciurana
Arqueòloga directora de l'excavació

Hi haurà canvis en el projecte de bloc de pisos

La descoberta, ja feta pública al gener, de les restes d'una casa romana al solar de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil obligarà a fer modificacions en el projecte de bloc de pisos protegits de l'Ajuntament. El govern local està en espera del dictamen del Departament de Cultura per saber quins són els condicionants a seguir. “Una part de les restes segurament seran visitables”, va dir el regidor d'Urbanisme, Josep Maria Milà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona