cultura

Cineastes reals i ficticis a Canes

Hazanavicius hi presenta una comèdia sobre Godard i Lanzmann, una evocació sobre un amor impossible

Hazanavicius reprodueix bona part dels tòpics relacionats amb el director de la ‘nouvelle vague'

L'actriu i escriptora Anne Wiazemsky ha narrat en dues novel·les autobiogràfiques, Une année studiese i Un an après, la seva relació a finals dels últims anys 60 amb Jean-Luc Godard des del fulgor de l'enamorament fins a la separació. Michel Hazanavicius, el director de The Artist, es basa més en la segona, encara que parteix del final de la primera en què Wiazemsky i Godard es casen i presenten La chinoise per abordar a Le redoutable/El temible la crisi de la parella en un moment en què, arran del Maig del 68, el cineasta va renunciar a continuar fent les pel·lícules que van canviar el cinema per fer-ne al servei de la revolució. Amb constants citacions dels films de Godard, a la seva manera mimètica i superficial, Hazanavicius fa una comèdia banal que reprodueix bona part dels tòpics relacionats amb el director sorgit amb la nouvelle vague: el burgès que parla dels proletaris sense conèixer-los, el cineasta sentenciós, l'home amargat que, enfrontant-se amb tothom, va isolant-se. També apareix el Godard dominant i possessiu que, segons els seus biògrafs i Un après, va malmenar les seves relacions amb les actrius Ana Karina i Anne Wiazemsky. Interpretat per Lou Garrel (el fill d'un altre cineasta, Philippe Garrel) i Stacy Martin, Le redoutable és un film irrellevant que ni molesta.

Projectada fora de concurs, Napalm té com a protagonista un altre cineasta, Claude Lanzmann, que, als seus 90 anys, viatja a Corea del Nord per evocar-hi el seu “breu encontre” amorós amb una infermera quan, l'any 1958, va ser al país asiàtic com a membre d'una delegació europea convidada pel règim comunista de Kim II-Sung. Lanzmann va explicar aquesta història d'amor que, sota vigilància, va ser breu, impossible i no consumada al llibre autobiogràfic La llebre de la Patagònia. Ho torna a fer davant la càmera a Napalm, un títol relatiu a l'única paraula que compartien la infermera i l'autor de la monumental Shoah. Si en aquest documental sobre l'Holocaust, Lanzmann busca els llocs de l'Horror per evocar-lo a través de la memòria dels supervivents dels camps d'extermini, en aquesta ocasió cerca els de l'Amor mentre ell recorda. Tanmateix, tot i les virtuts de Lanzmann com a narrador, al film li pesen les limitacions per rodar a Corea del Nord, on no tenia permís per filmar-hi i, a més, també estava constantment vigilat.

Hong Sang-Soo, un altre cineasta coreà, però del sud, també va dur ahir al Festival de Canes, fora de concurs, una pel·lícula en què s'hi fa present, en aquest cas a través d'un alter ego: un director borratxo que presenta un film al mateix Canes, on es creua amb Isabelle Huppert, interpretant-hi una professora que diu fotografiar per transformar les coses. La càmera de Clara sembla haver-se rodat amb molta pressa per part d'un cineasta del qual es projectarà en aquesta 70 edició un altre film, en aquest cas a la secció oficial competitiva, on, a més de Le redoutable, va presentar-se una comèdia novaiorquesa de Noah Baumbach, The Meyeowitz Stories, produïda per Netflix. Amb elegància, a vegades amb gràcia i uns inspirats Dustin Hoffman, Adam Sandler i Ben Stiller, narra les relacions d'una família en la qual hi ha artistes i negociants que es barallen i s'estimen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona