cultura

Mor als 96 anys el fotògraf Joan Colom

Va ser un dels autors més representatius de la nova avantguarda dels anys 50 i 60

Va retratar la Barcelona més marginal

El fotògraf Joan Colom ha mort aquest diumenge a l’edat de 96 anys, segons fonts pròximes a la seva família.

Colom va ser un dels pioners del fotoperiodisme, renovador de la fotografia de postguerra i un dels autors més representatius de la Nova Avantguarda dels 50-60, juntament amb Català Roca, Miserachs, Maspons, Pomés i Colita. Gran part de la seva trajectòria la va dedicar a retratar a peu de carrer els ambients més marginals de la capital catalana de l’època.

Nascut el 1921 al carrer de la Verge de la ciutat de Barcelona, Joan Colom va créixer al Raval i va començar a treballar en un taller de publicitat cinematogràfica. El 1957 es va iniciar en la fotografia de manera autodidacta com a aficionat, influenciat pel sentit renovador que alguns joves fotògrafs com Oriol Maspons, Miserachs o Masats, havien introduït en el reporterisme.

Amb la seva primera exposició a la Sala Aixelà, el 1961, titulada de manera explícita El Carrer i que recollia una sèrie de fotografies del barri Xino, Colom es va erigir com un dels fotògrafs més destacats de la seva generació.

La seva feina va cridar l’atenció de l’escriptor Camilo José Cela per al llibre Izas, rabizas i colipoterras, que editorial Lumen va publicar el 1964. El llibre, centrat en les prostitutes del Raval, va ser un èxit i es va convertir en una obra culminant de la nova avantguarda dels anys 1950-1960. Però alhora va ser un escàndol: una demanda per part d’una de les dones fotografiades va provocar que Colom es retirés de la fotografia fins després de la seva jubilació.

Del seu treball realitzat entre 1977 i 2010, destaca la cara fosca de la capital olímpica i la incorporació del color a la seva obra, que, no obstant això, alterna amb el blanc i negre.

El fotògraf barceloní va rebre premis com el Nacional de Fotografia, el 2002; la Medalla d’Or al Mèrit Cultural per l’Ajuntament de Barcelona, el 2003; el Premi Nacional d’Arts Visuals de la Generalitat, el 2005, i la Creu de Sant Jordi, el 2006.

L’any 2012, el fotògraf va donar tota la seva obra al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Es tracta d’un arxiu format per més de 9.000 fotografies en paper, a més de negatius, una pel·lícula de 8 mm i tota la seva documentació personal.

Al desembre del 2013, el MNAC va organitzar una gran exposició retrospectiva de l’obra de Colom sota el nom Yo hago la calle, en la qual va reunir més de 500 de les seves fotografies.

El director del MNAC, Pepe Serra, ha volgut recordar avui Joan Colom en saber-se el seu traspàs: “Colom és un dels més grans fotògrafs de la segona meitat del segle XX”. “Vull agrair de nou la seva generositat cedint tota la seva obra al museu i valorar la importància i singularitat única de la seva obra”, ha assenyalat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona