cultura

Cultura

Barcelona seu al tron

La mostra ‘Game of Thrones The Touring Exhibition’ inicia una gira mundial amb una recreació de l’univers de ‘Joc de trons’ amb objectes i vestuari de la sèrie

Seure al tron de ferro o veure la pròpia cara a la Sala dels Rostres són algunes de les propostes

Arriba la tardor amb força calda. Per sort, un front fred s’apropa a Catalunya. L’hivern ha arribat de la mà de l’exposició Game of Thrones: The Touring Exhibition, basada en l’univers de Joc de trons i que demà obre al públic al Museu Marítim de Barcelona. La mostra recull centenars d’objectes de tota mena utilitzats amb la popular sèrie de l’HBO i representa el punt d’arrencada de la gira que realitzarà en diferents ciutats d’arreu del món que els promotors de la mostra no van concretar. La tria d’aquest inici és per la possibilitat de gaudir d’un marc que sembla un dels escenaris de la sèrie, l’antic edifici de les Drassanes. La mostra estarà oberta fins al 7 de gener. Ja s’han venut totes les entrades per al primer cap de setmana i en total n’hi ha 20.000 de venudes a l’avançada. Els preus, des de 10 euros.

Per donar caliu al fred de les terres del nord, a la presentació hi van ser presents dos actors de la sèrie. Cap dels dos, primeres espases, però amb prou personalitat, talent i entusiasme per la sèrie per donar empenta a la trobada: L’actor alemany Tom Wlaschicha, que dona vida a Jaqen H’ghar –mentor d’Arya Stark i sacerdot de la Casa de Blanc i Negre– i l’irlandès Ian Beattie, que interpreta Ser Meryn Trant –membre la guàrdia reial–. Van estar acompanyats del vicepresident de llicències i distribució de HBO, la productora de la sèrie, Jeffrey L. Peters, i del director de la promotora Sold Out, Rafael Giménez, que ha portat l’exposició a Catalunya. A més dels comissaris de la mostra Eddie Newquist i Robin Stapley, de Ges Events que van enaltir l’espai “que sembla extret de la sèrie” i el van considerar un regal. “La veritat és que l’equip de muntatge ha treballat amb molta il·lusió i l’espai no ens ha donat cap mena de problema”, va manifestar Stapley.

Els actors Tom Wlaschicha i Ian Beattie semblava que coneixien bé el terreny que trepitjaven. Quan els preguntaven per Espanya cap dels dos va deixar de pronunciar la paraula Catalunya, i van destacar el fet que els escenaris naturals com és el de Girona donaven un altre caire al rodatge, que no es produeix quan s’enregistra a estudis. Ian Beattie va refermar aquest fet i Tom Wlaschicha va destacar: “A Alemanya, el meu país, això no seria factible, no s’han conservat les ciutats com es conserven aquí.” Dels moments passats a Catalunya, Beattie va recordar “una nit molt especial al Camp Nou, l’any 1999”. Preguntat pel que va passar en aquella vetllada, l’actor, seguidor del Manchester, va rememorar una nit màgica en què en una final de la lliga de campions el seu equip va remuntar un 0-1 al Bayern de Munic.

També van ser preguntats per la situació política. Beattie va dir que prové d’Irlanda del Nord i no se sent qualificat per donar una opinió: “Però Barcelona és una ciutat on he vingut moltes vegades i hi tornaré molts més cops”. Al seu torn, Wlaschiha va dir: “Puc dir que vinc de l’Alemanya de l’Est i durant molt temps em vaig criar veient el mur que hi havia a Berlín i ens impedia viatjar a París o Barcelona. Quan va caure el Mur vam tenir una alegria enorme. Per això soc del parer que com menys murs i fronteres millor”, va dir.

Recorregut pels regnes

L’exposició té diferents nivells expositius. D’una banda, hi ha els espais participatius. El visitant es podrà asseure al tron de ferro i fer-s’hi una fotografia. També podrà veure la seva cara fotografiada en un dels espai de la Sala dels Rostres. La mostra exhibeix objectes com els ous de drac de Daenerys, l’espasa Agulla d’Arya Stark, l’Arakh de Khal Drogo, el cérvol de joguina de Shireen Baratheon tallat per Ser Davos, dagues de Vidriagón, vestits de Daenerys, Arya Stark, Jon Snow, el rei de la nit, Melisandre, Jaqen H’gar i Bran Stark, així com l’arnés d’Hodor. El visitant pot entrar per la porta que obre el mur de gel. No poden mancar al·lusions als dracs ni l’espai amb el vestuari i l’armament de Tyrion Lannister.

La mostra s’inicia en un espai glaçat, constatació que l’hivern ha arribat. Continua en una sala de mapes, un dels elements més imprescindibles perquè els nobles de les diverses cases preparin les seves estratègies militars. La tercera etapa del recorregut és el camí reial, que creua tot Ponent, des del castell del Bastió de Tempestes, passant pel desembarcament del rei, fins a la regió de Més enllà del Mur. Els següents decorats recreen les cases nobles de Ponent, la cambra dels Targaryen, la Casa de Blanc/Negre, el Mur/Castell negre i una de les parts més tenebroses de la sèrie i de l’exposició: el territori que hi ha més enllà del mur on habiten els gegants, els fills del bosc i els caminats blancs.

Un respir quan l’espectador surt d’aquest espai i de camí cap a la sortida es troba amb la botiga de l’exposició, on es pot trobar tota mena de marxandatge de la sèrie.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona