Art

museus

patrimoni bibliogràfic

El patrimoni d’ara

El Centre d’Estudis i Documentació del Macba arriba als 10 anys amb 90.000 llibres i 300.000 documents

El Centre d’Estudis i Documentació (CED) del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba) compleix deu anys amb la intenció de tenir més visibilitat a partir d’ara i consolidar aquest gran arxiu i biblioteca com una referència en l’àmbit de les pràctiques artístiques contemporànies. Situat just davant de l’edifici blanc de Richard Meier, el CED, amb un fons bibliogràfic de 90.000 exemplars i 300.000 documents, està obert a tothom que vulgui o necessiti consultar els seus documents. El fons, seguint la mateixa tendència de l’art contemporani, té una vocació interdisciplinària ja que recull camps no només pròpiament artístics, sinó també de l’àmbit de la filosofia, la sociologia, l’antropologia i els estudis culturals.

El director del Macba, Ferran Barenblit, explica que el CED permet i permetrà que el museu pugui ser “capaç de generar relats en el futur, des de la mateixa institució” a partir de tot el material conservat. Però la tasca principal en aquests moments del CED és la digitalització. El centre també posa sobre la taula un debat interessant ja que molt del material del fons està en la frontera entre el document i l’objecte artístic. El cap de programes del Macba, Pablo Martínez, defineix el CED com “un híbrid entre la biblioteca i la col·lecció del museu; el seu fons desafia moltes categoritzacions”.

Entre els arxius més importants dipositats en el CED destaquen els de Joan Brossa, Xavier Miserachs, Grup de Treball o Martí Gasull. Els llibres d’artista, uns 9.500, són una de les joies del centre de documentació.

El CED també organitza exposicions del seu fons a la planta baixa. Amb motiu del desè aniversari està oberta fins al 13 de juliol, l’exposició Arxiu desencaixat, que reuneix documentació de tot tipus (cartells, revistes, llibres, fotografies i vídeos) sobre les dissidències sexuals en les últimes dècades. El material prové en la seva majoria de Ca la Dona, el Casal Lambda, d’Álex Brahim i de La Fanzinoteca, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona