cultura

premi literari

Recull reivindicatius

‘Alguns ocells muts’ de l’escriptor tarragoní Òscar Palazón s’endú el Joaquim Ruyra de narrativa en la 54a edició, marcada per la defensa de la catalanitat

Carles Puigdemont i Lluís Puig van destacar la importància dels guardons

La defensa de la llengua i la cultura catalana, l’objectiu amb què es van crear els premis Recull de Blanes, a finals del 1964, es va tornar a reivindicar, ahir, en l’entrega dels guardons de la 54a edició, marcada per la situació política que viu el país. En aquest sentit es va manifestar, en el seu discurs, el president del jurat, l’escriptor Vicenç Villatoro. Villatoro va destacar que “l’aposta per la literatura i la llengua” i iniciatives com ara els Recull, que han permès a la “catalanitat sobreviure en temps difícils”, torna a ser “imprescindible” en les “circumstàncies actuals, en què els senyals d’hostilitat respecte a la catalanitat es presenten de forma quotidiana”. L’exdirectora de les Lletres Catalanes i actual diputada Laura Borràs va assenyalar que “les paraules ens ajuden a recuperar la dignitat” per acabar convidant el públic del Teatre de Blanes a cantar L’emigrant. Per la seva banda, l’alcalde de Blanes, Mario Ros va assenyalar que els Recull “han sabut ser referents en les lletres catalanes”. En vídeo, des de Brussel·les, el president Carles Puigdemont va lloar els premis que “ajuden a mantenir l’extraordinària salut de les lletres catalanes”. El conseller de Cultura destituït pel 155, Lluís Puig, va destacar també que aquests guardons “cada any sumen i aporten nous valors a la literatura”.

L’escriptor Òscar Palazó va guanyar el premi de narració Joaquim Ruyra, dotat amb 2.500 euros. S’havia presentat al Recull fins a vuit vegades i ha estat guanyador i finalista d’una trentena de premis literaris, com ara el Víctor Mora de narrativa breu (2002). De l’obra guanyadora, Alguns ocells muts, que publicarà Pagès Editors, Vicenç Villatoro va destacar que és una novel·la “coherent” que “manté el lector expectant”. La traductora Marta Pera Cucurell , de Mataró, es va endur el premi de poesia Benet Ribas, dotat amb 1.500 euros, per l’obra La quinta essència de la pols. El jurat en va valorar la seva força poètica i la va considerar la gran descoberta d’aquesta edició. El barceloní Esteban Eche va guanyar el premi Josep Ametller de Teatre, dotat amb 2.000 euros, amb l’obra La veritat, que explica una història real sobre la condició sexual d’una persona. El tarragoní Enric Garcia es va endur el premi de periodisme Salvador Reynaldos, amb 800 euros, per Els nostres temps difícils, un article d’opinió en què reflexiona sobre les dificultats amb què es troba la seva generació. Mercè Pérez, d’Esplugues de Llobregat, en va endur el premi de retrat literari Cornellà-Abril, dotat amb 800 euros. Professora jubilada, va fer un retrat de la poetessa figuerenca Maria Àngels Anglada, de què el jurat va destacar que “traspua estimació per les lletres” a més de “contagiar-se dels seus versos per la poètica descripció que ha creat”. El premi de conte infantil Joan Petit, amb 600 euros, va quedar desert. Vicenç Villatoro va animar els participants a prendre-s’ho “com una oportunitat i no com un retret”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona