Santos ressegueix el rastre de la pantera

El músic i director presenta per primer cop a Barcelona en gran format el seu espectacle estel·lar

Carles Santos, als 69 anys, continua definint-se com un músic que puja a escena. No es canvia el seu ADN musical pel de dramaturg teatral. Per a la recuperació de La pantera imperial s'ha mantingut rigorosament fidel a l'original. Considera que té més risc posar a prova una peça estrenada fa més d'una dècada que oferir un treball nou, «perquè només pel fet de ser nou ja t'allibera de moltes responsabilitats».

La intenció del muntatge del 1997 continua sent vàlida ara: visualitzar la música de Bach. El músic va partir de les partitures de La passió segons Sant Mateu, La fuga en la menor o L'ària de la cantata núm. 37 i les va adaptar per a veu i diferents instruments. Envoltant l'escena, uns imponents bustos de Bach, uns elements que recorden els típics bustos de les botigues de records. Són uns elements, però, movibles. Tot i que el seu balanceig pugui recordar el moviment dels martells del piano, Santos apunta que l'escenografia és tan reiterativa com la música repetitiva de Bach; «volíem fer un treball sobre la mística de Bach». Per això, jugant només amb sis compassos se sustenta la dramatúrgia dinàmica i, paradoxalment, respecte a la musicalitat, innovadora: és en l'aparició dels cantants, en la del mateix cor (que circula de cap a cap d'escena) o dels pianos que roden sobre tarimes que es captiva la mirada i es distancia dels clàssics concerts «de faristol», com defineix el mateix Santos. L'estrena del muntatge va ser al Teatre Mousonturm de Frankfurt. A l'estiu, es va incorporar el cor de Lieder Càmera al Festival Castell de Peralada.

La direcció artística del Teatre Lliure va proposar a Carles Santos que, per a la temporada 2009/2010, recuperés un dels seus muntatges insígnia: La pantera imperial. El ressò d'aquest treball, probablement, va fer que la direcció artística plantegés a Santos ser músic resident del Lliure, un títol que avui continua regentant, com és el cas de Cesc Gelabert. No és casualitat que la reposició de Santos coincideixi pràcticament amb la del ballarí i coreògraf In (goldenen) SchnittLa secció (daurada) I–, de Gerhard Bohner.

Iconografia «preeròtica»

Carles Santos no ha deixat d'innovar a escena. Habitualment, cada muntatge seu parteix de la música per oferir un univers d'imatges, de recursos sonors que són el segell inconfusible de l'artista. El muntatge La pantera imperial no té encara les referències més o menys explícites sexuals (a La meua filla sóc jo el fal·lus era un element en evolució). També a El fervor de la perseverança, Santos va introduir un audiovisual amb uns dibuixos que reproduïen un univers eròtic prou explícit. Santos admet que cap d'aquests elements apareix en la peça del 1997. Però «s'hi intueixen». El recurs dels bustos, per exemple, es reproduirà a El compositor, la cantant, el cuiner i la pecadora: un rostre de Rossini esdevé orinal: Serà la baula escatològica perduda?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona