cultura

Torroella, inspiració en l’arrel

L’Accademia Bizantina d’Ottavio Dantone i l’OSV amb el ‘Concierto de Aranjuez’, protagonistes de la 38a edició del festival empordanès

Dunedin Consort i el conjunt Gli Incogniti faran monogràfics de Bach
Un nou cicle, ‘Singulars’, proposa recitals a la Vila Casas i al passeig de l’Església

Amb l’epígraf Arrels i horitzons, el Festival de Torroella de Montgrí celebrarà entre l’1 i el 19 d’agost una 38a edició que vol posar en relleu el “pou inesgotable d’inspiració” que, per als compositors, han estat i continuen sent les músiques tradicionals i folklòriques. Ho farà amb la incursió en el programa d’obres d’autors que, com Bartók, Dvorák, Janácek o Turina, van buscar inspiració en l’arrel, i la tesi, segons Montse Faura, directora artística del festival, que “els processos de canvis socials i els èxodes constants de població fan cada vegada més difícil gaudir de la riquesa de la música folklòrica en el lloc d’origen com ho va fer, per exemple, Bartók a començaments del segle XX”. La tradició popular i folklòrica compartirà enguany protagonisme amb la música antiga (representada en cinc concerts, dos dels quals són monogràfics de Bach i un altre ret homenatge al compositor barroc Joan Cererols en el 400è aniversari del seu naixement).

De Bartók, precisament, els violinistes Enrico Onofri i Lina Tur –debutant, aquesta última, a Torroella– n’oferiran els 44 duos per a dos violins (2 d’agost), en un d’aquells programes, segons Faura, que “difícilment es programen a Barcelona i Girona” i que, per tant, contribueixen a destacar la personalitat del festival. El concert d’Onofri i Tur, així com el del jove grup de música antiga L’Apothéose, amb la soprano ucraïnesa Olena Sloia (9 d’agost), i el de l’Accademia del Piacere amb el gambista Fahmi Alqhai i la cantaora Rocío Márquez (16 d’agost), forma part del nou cicle Singulars, que es proposa “recuperar marcs de Torroella” on en el passat s’havien fet concerts, amb cites a la Fundació Vila Casas i el passeig de l’Església. L’Espai Ter, com assenyalava ahir Albert Bou, president de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, en la presentació del festival a la seu del Departament de Cultura, al Palau Marc, però, continua sent “un luxe” per al festival, de manera que la resta de concerts de la 38a edició se celebraran a l’auditori.

Bach per partida doble

David Alegret, tenor, i Rubén Fernández Aguirre, pianista, compartiran el 14 de juliol la Festa de Joventuts Musicals, abans que, l’1 d’agost, l’Accademia Bizantina, dirigida per Ottavio Dantone i amb la prestigiada mezzosoprano Delphine Galou, faci el debut a l’Estat amb un repertori poc habitual d’oratoris i motets del barroc italià profundament influenciats per l’òpera. Dunedin Consort (4 d’agost) i Gli Incogniti i Amandine Beyer (12 d’agost), d’altra banda, faran lluir el repertori de qui, després de Mozart, és el compositor més interpretat al Festival de Torroella de Montgrí: Bach. La formació escocesa, dirigida per John Butt, gran expert en el compositor alemany, torna a l’Espai Ter després d’haver-hi actuat el 2011, i Gli Incogniti, un conjunt de referència de la interpretació barroca que s’estrena al festival, jugarà amb obres d’una època en què no existien els drets d’autor i que, o bé encertadament o bé per equivocació, han estat atribuïdes a Bach.

Més concerts: The Brahms Project, integrat per quatre destacats músics de cambra d’arreu de l’Estat, interpretarà el quartet número 1 dels quartets de Brahms que acaben d’enregistrar (7 d’agost); Tenebrae, un dels grans cors de cambra britànics, cantarà el 8 d’agost a l’església de Sant Genís la Missa de batalla (1649), de Joan Cererols; l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), en aliança amb l’històric guitarrista Pepe Romero, s’endinsarà l’11 d’agost en les obres de Joaquín Turina i Joaquín Rodrigo (de qui interpretarà el cèlebre Concierto de Aranjuez), i Joaquín Achúcarro, protagonista de totes les edicions del festival des del 1993, retrà homenatge a Debussy i interpretarà els preludis de Chopin que, amb 86 anys, acaba d’enregistrar (14 d’agost).

El festival, finalment, rebrà diferents solistes de cambra de l’Orquestra Filharmònica txeca (18 d’agost) i es clourà, l’endemà, amb un monogràfic dedicat a Beethoven a càrrec de la PKF-Prague Philharmonia.

L’edició d’enguany –amb un pressupost de 546.000 euros, un 62% dels quals de fons públics– tindrà també un concert familiar (Big Band Beethoven, el 5 d’agost) i hi sumarà la programació del Fringe, una plataforma de suport a joves intèrprets emergents. L’alcalde, Josep Maria Rufí, va reiterar ahir el “suport incondicional” de l’Ajuntament i va mostrar el seu desig que la consellera torroellenca Dolors Bassa, empresonada a Alcalá-Meco, pugui assistir al festival “tal com fa cada any”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic